Nyheter

”Al-Qaida skulle använda kärnvapen”

Av: 

William Svärd

NYHETER

Obama vill hindra terrorister från att få tag i atombomb

Ett 50-tal stats- och regeringschefer från hela världen deltar på toppmötet i Washington.
Ett 50-tal stats- och regeringschefer från hela världen deltar på toppmötet i Washington.

A-Qaida skulle inte dra sig för att använda kärnvapen om de kom över sådana.

Det säger USA:s president Barack Obama.

Uttalandet kom på söndagen inför ett toppmöte om kärnvapensäkerhet i Washington. Ett 50-tal stats- och regeringschefer från hela världen samlas med målet att säkra allt kärnmaterial i världen som kan användas för att bygga atombomber.

– Vi vet att organisationer som al-Qaida försöker få tag i kärnvapen och andra massförstörelsevapen, och att de inte skulle dra sig för att använda dem, sade Obama enligt nyhetsbyrån AP.

– Med tanke på al-Qaidas och andras forsatta försök att få tag i tillräckligt mycket kärnvapen för att åstadkomma förödelse och död vill vi att världen fokuserar sin uppmärksamhet på det här, sade Obama till den amerikanska tv-kanalen ABC.

”Största hotet”

Han kallade risken för att terrororganisationer kommer över kärnvapen "det största hotet på både kort, mellanlång och lång sikt".

– Om en bomb detonerade i New York, London eller Johannesburg skulle de ekonomiska, politiska och säkerhetsmässiga effekterna bli förödande.

Ett problem som Obama särskilt har pekat ut är risken att terrororganisationer kommer över gamla kärnvapen som inte vaktas så väl som de borde, framför allt i Ryssland.

– Tyvärr har vi en situation med en massa löst kärnvapenmaterial i världen, sade Obama på söndagen till CNN.

Iran på väg mot bomb

Statsminister Fredrik Reinfeldt kommer att vara med på mötet, som pågår under måndagen och tisdagen. På plats finns även Rysslands och Kinas presidenter.

En fråga som kommer att komma upp är eventuella kärnvapen i Nordkorea och Iran.

– Enligt vår bedömning är de ännu inte kärnvapenkapabla. Det går långsammare än de hade väntat. Men de rör sig i den riktningen, sade USA:s försvarsminister Robert Gates om Iran på söndagen, enligt TT.

Färre kärnvapen

Toppmötet är slutklämmen i en kärnvapenintensiv vecka för Obama. Så sent som i torsdags skrev han och hans ryske kollega Dmitrij Medvedev under ett nytt så kallat Startavtal, som går ut på att de båda länderna ska minska sina kärnvapenarsenaler.

Tidigare i veckan avslöjade Obama USA:s nya kärnvapenpolicy. Den går i korthet ut på att antalet kärnvapen ska minska, att landet inte ska utföra några nya kärnvapentest och ett löfte att inte använda kärnvapen mot länder som inte har sådana.

ANNONS

Nu kan du shoppa säsongens nyheter hos Ellos - trendsäkert mode för alla tillfällen!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert: