Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fredrika

Tories vann - oklart vem som får makten

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-05-07

Blir det första parlamentet i Storbritannien utan ett parti med majoritet sedan 1974

Kö utanför en vallokal i Oxford.

Det konservativa Tories med ledaren David Cameron blir valets segrare – men utan majoritet.

Både Gordon Brown och David Cameron försöker nu få med sig Liberaldemokraterna i sitt försök att bilda regering.

– Det är ett väldigt svårt parlamentariskt läge just nu. Det lyser nyval över det här, säger Mikael Sundström, statsvetare och demokratiforskare vid Lunds universitet.

David Cameron med frun Samantha.

Under ett tal i dag vände sig Gordon Brown till liberalerna med ett nytt budskap som går ut på att han kan tänka sig att reformera valsystemet, något som tidigare skilt de två partierna åt.

Liberaldemokraterna har hamnat i en position där det finns möjlighet att bilda regering med två av de stora partierna, även om Liberaldemokraternas dåliga valresultat inte ger partiet någon tung förhandlingsposition som vågmästare.

Ett första steg i kampen om att bilda regering och utse ny premiärminister var att liberalernas Nick Clegg gjorde klart att han kommer att förhandla med de konservativa.

– Jag respekterar det. De har all rätt att ta sig den tiden de tycker att de behöver. Om de inte kommer överens kan jag tänka mig att föra diskussioner med Clegg, sa Brown.

"Stabil regering"

David Cameron höll i dag ett direktsänt tal där även han vände sig till Liberaldemokraterna.

– Storbritannien behöver en stabil regering. Därför vänder jag mig nu till Liberaldemokraterna med ett öppet förslag om att tillsammans tackla vårt lands problem. Det finns olikheter mellan oss men det finns också områden där vi delar en önskan om ett resultat. Jag är säker på att vi kan komma överens, sa han under sitt tal.

Valresultatet innebär att Storbritannien får sitt första så kallade "hängparlament" sedan 1974. Enligt lagen är det egentligen sittande premiärministern Gordon Brown som får första tjing på att bilda regering. Men Liberaldemokraterna gör ett oväntat dåligt val och det ser inte ut som att de två partierna kommer att kunna nå en majoritet ens tillsammans.

Dessutom har Liberaldemokraternas ledare Nick Clegg sagt att han inte tänker samarbeta med Gordon Brown.

Brown vill få med sig Clegg

Vem som blir först med att bilda regering var under eftermiddagen fortfarande oklart.

– Brown kommer ganska säkert att misslyckas. Då går rollen över till Cameron som också kommer att få svårt att bilda regering. Då får vi en otroligt besvärlig situation, säger Mikael Sundström.

Ett av problemen är att det konservativa Tories och Liberaldemokraterna har olika åsikter i många frågor, bland annat i frågan om att reformera valsystemet där Liberaldemokraterna drivit på om en förändring.

Om inget av partierna lyckas bilda en fungerande regering kan det bli nyval inom några månader.

– Det är ett extremt val i Storbritannien. Vi kommer att få se en kohandel av sällan skådat slag. Mycket hänger på vad Cameron lyckas sy ihop, säger Mikael Sundström.

Ett stod i alla fall klart: Valet bekräftar att Storbritannien har tagit steget från ett tvåpartisystem till ett flerpartisystem.

Skulle Tories bilda minoritetsregering, med mellan 300-310 mandat, så kommer det bli nyval inom något år, spår Simon Hix som professor i statskunskap vid London School of Economics. Han konstaterar att varken Liberaldemokraterna eller Labour har råd med ett nyval i en nära framtid och att Toryledaren David Cameron därför kan räkna med ett visst stöd.

– Jag skulle tippa på ett nyval i maj 2011.

Vägrades rösta

Det stora valdeltagandet gjorde att det bildades köer utanför vallokalerna och utanför vallokaler ibland annat Liberaldemokratledaren Nick Cleggs hemstad Sheffield stängdes dörrarna klockan tio i går kväll utan att alla som ville hade fått rösta. I andra vallokaler, bland annat i London, Liverpool, och York tog valsedlarna slut innan kvällen var över.

Under natten gick den brittiska valkommissionen ut och förklarade att den kommer att granska de valdistrikt där människor hindrats från att rösta.

– Lagen är klar. Valdistrikten har inte gjort vad som förväntas av dem. Men vi vet inte exakt vad som hänt, sade organisationens chef Jenny Watson.

I Belfast fick Irlands försteminister Peter Robinson se sig besegrad av Allianspartiet. Robinson tog tidigare i år en kort tids time out sedan det avslöjats att hans fru haft ett förhållande med en 19-åring som hon gynnat ekonomiskt.

Oroligheter kring valet

Valet kantades av en del oroligheter. Arméns bombexperter desarmerade en sprängladdning i en bil som lämnats utanför en vallokal i Nordirland där väljare deltog i det brittiska parlamentsvalet, uppgav polisen på fredagen.

En talesman för den nordirländska polisen sade att spränganordningen hittades i en bil utanför valcentret i Derry, näst största staden i den brittiskt styrda provinsen.

Ledaren för det brittiska extremnationalistiska partiet British National Party (BNP) klarade inte att ta sig in i parlamentet som han hoppats.

Nick Griffin, som vill stoppa all invandring till Storbritannien, ställde upp i valkretsen Barking i östra London. Där blev han besegrad av Labourveteranen Margaret Hodge.

BNP fick två platser i EU-parlamentet i valet förra året då de fick en miljon röster.

Texten uppdateras.