Brown avgår som Labourledare

NYHETER

Mitt i förhandlingarna om regeringsbildandet i Storbritannien släppte premiärminister Gordon Brown en politisk bomb:

Han avgår som ledare för Labourpartiet i september.

Beskedet kom överraskande inför den samlade pressen utanför Downing Street nummer 10 på måndagskvällen.

– Jag har ingen önskan att stanna på posten längre än vad som behövs för att säkra vägen mot ekonomisk tillväxt, sa han.

Sitter till september

Brown uppmanade partiet att börja leta efter en efterträdare och sa att han hoppas att en ny ledare kan ta hans plats vid partikongressen i september.

– Jag hoppas att processen är klar så att den nya ledaren kan installeras i samband med partikonferensen. Jag kommer inte att delta i tävlingen och kommer inte att backa upp någon individuell kandidat.

Gordon Brown sade att det finns en anledning till att landet stod utan ett parlament med en tydlig majoritet. Den anledningen är att inget parti och ingen ledare lyckats vinna hela folkets fulla stöd.

"Ett omdöme om mig"

– Som partiledare måste jag se det som ett omdöme om mig, sa Gordon Brown.

Samtidigt berättade Brown att liberaldemokraternas ledare Nick Clegg begärt formella förhandlingar med Labourpartiet.

– Det är i landets intresse att det bildas en progressiv koalitionsregering, sade Gordon Brown

Beskedet att den impopuläre premiärministern tänker avgå sätter regeringsförhandlingarna i ett nytt ljus.

Gordon Brown har försökt övertala Liberaldemokraterna att överväga en regering tillsammans med Labour och några av småpartierna med platser i parlamentet.

Ny öppning

Före valet antydde Nick Clegg att en sådan överenskommelse var omöjlig så länge Brown satt kvar som labourledare.

Under dagen har förhandlingarna mellan konservativa Tories och Liberaldemokraterna varit framgångsrika, sade båda parter. Men under kvällen kom beskedet att de liberaldemokratiska parlamentsledamöterna krävde klargöranden på flera punkter, bland annat om reformering av valsystemet, skattesystemet och de offentliga utgifterna för utbildning.

Tories bjuder in till koalition

På måndagskvällen kom uppgifter om att konservativa Tories bjuder in Liberaldemokraterna i en formell regeringskoalition. Tories säger sig också redo att hålla folkomröstning om valsystemet. Tories säger att detta är deras sista bud i förhandlingarna.

Ett proportionellt valsystem, liknande det svenska, skulle gynna mindre partier som Liberaldemokraterna. Men motståndet mot ett proportionellt valsystem är starkt bland Tories, som vill ha kvar systemet med enmansvalkretsar.

TT-AFP-Reuters-Aftonbladet