Sorry, Obama

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

Svanberg ber om ursäkt – men hans groda retar USA

1 av 3
”bryr sig om det lilla folket” Efter mötet med Barack Obama i Ovala rummet mötte Carl-Henric Svanberg media. BP-ordföranden sa att oljebolaget bryr sig om det lilla folket – något som har väckt starka reaktioner i USA.

WASHINGTON. Han dök upp – och han bad om ursäkt.

Men sedan saboterade Carl-Henric Svanberg sitt eget framträdande i Vita huset genom att börja tala om ”det lilla folket”.

Och han vägrade svara på Aftonbladets fråga om han tänker åka till katastrofområdet eller gå på bröllop i Stockholm.

Efter mötet med Barack Obama klev en till synes spak BP-ledning i går kväll ut för att möta det massiva pressuppbådet vid entrén till Vita husets västra vinge.

Styrelseordföranden Carl-Henric Svanberg, vd Tony Hayward, USA-chefen Lamar McKay och direktören Bob Dudley påminde starkt om skolgossar som varit inkallade till rektorn för en rejäl avhyvling.

”Konstruktivt möte”

När Svanberg – efter veckor av vägran att möta massmedia – till slut greppade mikrofonen för ett kort anförande försökte han ändå få det att låta som att det flera timmar långa mötet i Roosevelt-rummet varit tämligen angenämt.

– Vi hade ett mycket konstruktivt möte och är överens om hur vi ska lösa den här krisen. Vi kommer att ta vårt ansvar, hette det.

Svensken bekräftade också att företaget nu gjort de åtaganden som president Obama tillkännagav vid ett anförande strax före den rosenkindade företagsledningens lilla pressmöte.

Man sätter undan motsvarande 156 miljarder kronor på ett oberoende konto för framtida utbetalningar till drabbade i Golfregionen, man ställer in all aktieutdelning under resten av året och betalar ytterligare 780 miljoner kronor till oljearbetare som blir utan jobb när djupshavsriggar stängs.

Tackade för tålamodet

Sedan bad Carl-Henric Svanberg om ursäkt:

– Jag vill ta tillfället i akt och be hela det amerikanska folket om ursäkt. Jag tackar för ert tålamod och hoppas att ni på lång sikt kan få förtroende för oss igen.

Samma ursäkt riktade han direkt till president Obama när mötet i Vita huset inleddes.

– Och presidenten godtog ursäkten, sa presstalesmannen Robert Gibbs vid en pressbriefing lite senare.

Carl-Henric Svanberg förstörde dock för sig själv genom att följa upp ursäkten med kommentaren om det lilla folket.

– Många tror att stora oljebolag bara är giriga, men det stämmer inte på BP. Vi bryr oss verkligen om det lilla folket (the small people), sa han med kraftig svensk brytning.

Väckt starka känslor

Det var förmodligen inte så illa menat som det lät, men ordvalet har redan väckt starka reaktioner

i USA och BP:s presstjänst skickade senare ett mejl till nyhetsbyrån AP där de ville understryka att uttrycket kom sig av en mindre lyckad direktöversättning och på inget sätt ett uttryck för förakt för småfolket.

Vad BP-ordföranden ska göra nu är inte känt. Aftonbladet frågade i går, på svenska, om han tänker resa ner till golfkusten eller gå på kungligt bröllop i Stockolm.

Men Carl-Henrik Svanberg vägrade svara.

Publicerad: