Annika Östberg sommarpratar

Från fängelse till radiostudio

Annika Östberg.
Annika Östberg.

Spetsa öronen. I sommar kommer Annika Östberg avslöja sitt livs historia. Hon är en av sommarvärdarna i P1.

– Det betyder jättemycket. Det är min chans att återknyta till samhället, säger hon till Aftonbladet.

Annika Östberg dömdes för dubbelmord i USA och har tillbringat 30 år i fängelse.

– Jag är mycket nervös, säger Annika Östberg på Sveriges Radios presskonferens.

Friges nästa år

Annika Östberg dömdes efter att hennes dåvarande pojkvän skjutit två personer, bland annat en polis. Enligt domen gjorde hon inget för att stoppa sin pojkvän från att begå de två morden. Annika Östberg och hennes pojkvän tog pengar från ett av offren och köpte heroin.

Under lång tid ville svenska regeringen att Annika Östberg skulle benådas men fick inget gehör från amerikanska myndigheter.

Kaliforniens guvenör Arnold Schwarzenegger sa i en intervju med SVT att hon var en ondskefull mördare som skulle avtjäna sitt straff.

Förra året flyttades hon dock till svenskt fängelse och strax efter tidsbestämdes straffet av svensk domstol. Tidigast kan hon komma att friges i maj nästa år.

Mörka celler

Hon håller på att rehabiliteras för att klara av ett liv utanför murarna. Hon arbetstränas på Basta Arbetskooperativ i Nykvarn och när hon kommer ut vill hon ta hand om hundar.

Programmet kommer att beröra den närmare 30 åren i amerikanskt fängelse.

– Mörka, fuktiga celler, säger Annika Östberg som tillbringat drygt halva livet i fängelse.

500 personer följde Sveriges Radios presskonferens i Radiohusparken i Stockholm. Sommarpratet börjar på midsommardagen och håller på till mitten av augusti.

– Det är fler medieskygga personer i år, säger Bibi Rödöö, ansvarig för programmet.

Lyssnarnas sommarvärd

Bland de övriga sommarpratarna finns golfspelaren Annika Sörenstam, artisten Darin och avlidne Stieg Larssons livskamrat Eva Gabrielsson.

Lyssnarnas sommarvärd, framröstad av radions lyssnare, är 45-åriga Tina Jansson från Örebro. Hon har drabbats av den neurologiska sjukdomen ALS och är helt förlamad. Hon skriver med hjälp av en reflex på sina glasögon och en så kallad huvudmus på datorn.

Publisert: