Expert: Regeringen har förvärrat krisen

Hanteringen av Littorinaffären har förvärrat krisen snarare än löst den, menar pr-konsulten Paul Ronge.

I stället för att skjuta ifrån sig problemet borde Reinfeldt försökt ta reda på sanningen.

– Man har hällt hinkar med bensin på brasan i stället för vatten, säger Ronge till Aftonbladet.

Pr-experten Paul Ronge.
Pr-experten Paul Ronge.

Hanteringen av Littorins påstådda sexköp har skötts på ett kallt och cyniskt sätt, menar Paul Ronge. I stället för att ställa upp för Littorin har Reinfeldt och de andra snabbt tagit avstånd från honom.

Sanningen oftast bäst

Smart krishantering hade varit att ta fram sanningen i stället för att skapa rökridåer. Då hade Moderaterna också visat att de tror på Littorins version.

– I Sven Otto Littorins fall är han utsatt för så pass graverande information att man måste säga till honom att han själv och hans barn blir väldigt lidande om han inte talar sanning.

Paul Ronge säger att en vän och kollega antingen stöttar och litar på den som står anklagad eller så uppmanar man personen att säga sanningen. Men Reinfeldt har inte gjort något av det.

– Jag får känslan av att det inte är Reinfeldts problem om det här är sant eller inte, att han bara redovisar att uppgifterna dementerats. Det tycker inte jag är en empatisk hantering av en situation där en gammal vän, chefsideolog och partikamrat är inblandad.

Får motsatt effekt

Att använda barnen för att avleda uppmärksamheten på det sätt Littorin gjorde när han avgick tror Paul Ronge är en taktik som lätt får motsatt effekt om den misslyckas.

– Jag gick också på det först, för man vet ju hur jobbiga vårdnadstvister är. Men när det visar sig efteråt att det inte stämde då blir det i stället ett cyniskt spel. Du sviker du dina barn en gång till och använder dem i något slags krishantering.

Enligt Ronge är en etisk och ärlig krishantering oftast den mest effektiva.

– Om man inte utgår från sanningen då löper du hela tiden risk att den krishantering du bygger upp raseras i ett enda slag och att du tappar förtroendet.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN