Valet 2010

Nu kan M tvingas redovisa bidragen

Av: 

Simon Andrén

Eva Buskas

NYHETER

KD svänger – bara SD stödjer mörkning

Varje år pumpas miljontals kronor in i Moderaterna genom dolda privata bidrag.

Nu kan allianskamraterna tvinga partiet att redovisa vem som ger vad.

– Det är svårt att försvara ett hemlighetsmakeri som vi inte står för, säger en C-källa till Aftonbladet.

Förra året fick Moderaterna två miljoner kronor genom privata donationer. Valåret 2006 nära 30 miljoner. Vem eller vilka som ligger bakom bidragen är hemligt.

Nya krav

Nu kräver flera rödgröna motioner en lagstiftning om ökad öppenhet: givare som skänkt mer än 20 000 kronor ska redovisas med namn.

– En av de tydligaste saker man kan göra för att minska korruptionen är att se till att det finns en transparens, säger Peter Eriksson, MP, som står bakom en av motionerna.

Förhandlar

Hittills har M och KD varit hårda motståndare till öppen redovisning. Enligt uppgifter till Aftonbladet står nu C och FP i sak bakom de rödgröna motionerna. För att inte splittra alliansen har de därför inlett förhandlingar med M och KD.

– Vi har legat lågt för att hålla ihop alliansen, men det kommer hela tiden frågor om det här. Nu känner vi att det är svårt att försvara ett hemlighetsmakeri som vi inte står för, säger en centerpartistisk källa till Aftonbladet.

I går avslöjade kristdemokraten Tuve Skånberg i Dagens Nyheter att KD är på väg att svänga mot ökad öppenhet.

SD nekar

Utan KD har Moderaterna bara stöd av Sverigedemokraterna, som inte heller vill redovisa bidragen. Främst av säkerhetsskäl för givarna, enligt Mikael Valtersson, SD:s kanslichef i riksdagen.

Nästa vecka slutbehandlas motionerna i riksdagens konstitutionsutskott.

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Valet 2010

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2010

Moderaterna