Nu ska hon dö

avSimon Andrén

Shahla Jaheds straff: Hängning

avrättas I dag ska Shahla Jahed hängas. Hon har utsatts för tortyr, utpressning och våldtäkter, enligt flera organisationer. Jahed säger själv att hon har gett upp förhoppningen att rentvås.

I går fick hon låna en telefon på ökända Evin-fängelset i Teheran. Hon sa:

– Detta är mitt sista samtal.

I skuggan av symbolladdade Sakineh avrättar Iran nu i stället Shahla Jahed.

Sakineh.

Samtalet togs emot av Mina Ahadi, taleskvinna för den organisation som kämpar för de två dödsdömda iranskorna Sakineh Ashtiani, 43, och Shahla Jahed, 39.

Före samtalet från fängelset hade Shahla just tagit emot sin avrättningsorder.

Grät under samtalet

– Hon sa: ”Detta är mitt sista samlat, jag vill ta farväl. Jag är inte rädd, jag vill inte att du gråter”, säger Mina Ahadi till Aftonbladet.

– Men jag grät ändå, för jag kunde inte rädda henne.

Sjuksköterskan Shahla Jaheds mardröm började 2002. Hon hade då en kärleksrelation med den framgångsrike iranske fotbollsspelare Nasser Mohammadkhani. Fotbollsspelarens hustru hade kort tidigare hittats mördad och ljuset riktades snart mot Shahla Jahed.

Fallet väckte stor uppmärksamhet i Iran, enligt landets myndigheter har hon erkänt sig skyldig.

Erkänt under tortyr

Men det erkännandet avfärdas av experter och utredningen har kritiserats från många håll, bland annat Amnesty. Enligt International Committee Against Execution kan Jahed ha tvingats erkänna under tortyr.

I går vädjade Eva-Britt Svensson (V) i EU-parlamentet om ett fördömande av avrättningen. Hon vill att talman Jerzy Buzek tar kontakt med de iranska myndigheterna.

Avrättningen har tidigare skjutits upp, men mycket tyder på att straffet nu verkställs. En orsak tros vara omvärldens hårda reaktion för Sakineh. Iran vill nu visa att man inte påverkas av kritik mot dödsstraff.

Då faller valet på en sjuksyster världen knappt känner till.