Bildt: Jag beklagar riksdagens beslut

avTT

Utrikesminister Carl Bildt "beklagar starkt" riksdagens beslut på torsdagen.

– Det är fel att politisera historien på detta sätt och det kommer därmed att försvåra Sveriges möjlighet att verka för försoning, säger Carl Bildt, till TT.

Enligt Carl Bildt ska det ledande oppositionspartiet i Turkiet, det socialdemokratiska CHP, ha krävt att försoningsprocessen ska inställas efter riksdagens beslut.

– Exakt den typen av konsekvenser jag fruktade. Det jag befarar är att det utnyttjas av reformfiender i Turkiet och normaliseringsmotståndare i Armenien.

Han tycker inte att historien ska dikteras genom riksdagsbeslut.

– Min inställning är lika tydlig som utrikesminister Clintons i den här frågan: den här typen av försök att politisera historien motverkar försonings- och fredssträvanden, säger Bildt.

Bildt anser att beslutet är ett resultat av ett maktskifte inom det rödgröna blocket.

– Orsaken till detta är att Mona Sahlin förlorade på socialdemokratiska partikongressen och att Vänsterpartiet har tagit över dominansen. Det var ingen tillfällighet att det var Hans Linde som förde debatten i dag, medan tyngre socialdemokratiska företrädare klokt nog höll sig på avstånd från hela frågan, säger Bildt.

TT: Tycker du att det handlar om ett folkmord?

– Jag vill inte ta ställning för vare sig den ena eller andra sidan i denna debatt. Det tror jag försvårar försoningsprocessen mellan Armenien och Turkiet.

Turkiet och Armenien har beslutat att tillsätta en historikerkommission som ska titta på den frågan, berättar Bildt.

– Att rycka undan mattan för den kommission länderna har enats om, tycker inte jag är en klok politik, säger Bildt.

Han tror däremot inte att beslutet kommer att påverka Turkiets eventuella medlemskap i EU.

– Där har vi en mycket bred enighet i riksdagen, säger han.