”En kupp av Lars Ohly”

Lars Ohly stal showen när han friade i direktsändning. Det säger Aftonbladets politiska expert Lena Mellin efter den dramatiska vändningen i TV4:s partiledarutfrågning.

– Det var verkligen en kupp av Lars Ohly, säger Lena Mellin.

– Det var verkligen ett spektakulärt sätt att fria.

Varför tror du att han valde att fria i tv?

– Jadu. Vill han ha rubriker så har han lyckats.

Var det för att få röster?

– Jag tror inte att det var för att få röster, men visst, det är aldrig fel att få folk att dra på smilbanden. Men jag tror inte att man röstar på Lars Ohly för att han friade i tv, säger Lena Mellin.

Kan påverka valet

Även om Lars Ohlys frierikupp inte påverkar valresultatet kan utfrågningen som helhet göra det, tror Lena Mellin.

– Ja det kan den nog. De fick en väldigt positiv framtoning och det finns många osäkra väljare, säger hon.

Utfrågningen av de rödgröna partiledarna var på det hela taget en lugnare tillställning än när alliansens företrädare stod i studion på tisdagen. Programledarna fick då kritik för att avbryta, vara dåligt pålästa och onödigt aggressiva.

– De var mycket bättre nu. I går lät det som att de personligen led av att alliansen regerar, men i dag hade de tonat ner det och ställde bara frågor. Det är mer professionellt, säger Lena Mellin.

”S är oöverskådligt”

Bäst tycker hon att Mona Sahlin skötte sig.

– Peter Eriksson tog också för sig väldigt mycket, speciellt i början. Men det hänger ihop med att de var på så glatt humör. De var väldigt avspända.

En sak som Lena Mellin tyckte var anmärkningsvärt var när Peter Eriksson medgav att han haft fördomar om socialdemokrater innan partierna började samarbeta. Precis före reklamavbrottet sade han att de fördomarna delvis besannats, men tittarna fick aldrig veta vad han menade.

– Men i pausen utvecklade han det och sade att det gick ut på att Socialdemokraterna är ett stort och oöverskådligt parti med oklara beslutsstrukturer, säger Lena Mellin.

Hon säger också att det var bra att Mona Sahlin tydligt tog avstånd från en regering bestående av Socialdemokraterna och Moderaterna, vilket har föreslagits för att inte ge Sverigedemokraterna något inflytande.

– I debatten verkar det plötsligt som att det är ett alternativ, men det är ju helt verklighetsfrämmande.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN