I dag har Sverige ”Inga Invandrare”

Hur skulle Sverige fungera utan invandrare?

Svaret kan komma redan klockan 14 i dag.

– Jag vill påminna Sverige om allt bra invandrare bidrar med. Att vi är mer än tjuvar, våldtäktsmän eller bråkmakare, säger Damon Rasti som ligger bakom aktionen till Aftonbladet.

Bekymrad Damon Rasti hoppas på ett stort följe i dag klockan 14, när aktionen ”Inga Invandrare” drar i gång. ”Jag får så starka 1991-vibbar”, säger han.
Bekymrad Damon Rasti hoppas på ett stort följe i dag klockan 14, när aktionen ”Inga Invandrare” drar i gång. ”Jag får så starka 1991-vibbar”, säger han.

Det var exakt 14 dagar innan valet som han fick nog.

– Jag är väldigt, väldigt bekymrad över prognoserna som kommer. Det råder inga tvivel om att Sverigedemokraterna kommer att ta sig in i riksdagen, säger Damon Rasti, skribenten bakom bland annat succébloggen ”Tjuvlyssnat” och boken med samma namn.

”1991-vibbar”

Han drar paralleller med början av 90-talet.

– Jag får så oerhört starka 1991-vibbar. Du vet, Ny demokrati, Lasermannen går lös, jag var orolig varenda gång som pappa var ute… Det var 19 år sedan och nu känns det som att vi kommer begå samma misstag igen, säger han.

Klockan 14 i dag

För att lyfta fram vad invandrare gör för Sverige och hur mycket fattigare landet skulle vara utan dem så har han startat Facebook-gruppen ”Inga Invandrare”. Tanken är att alla med invandrarbakgrund klockan 14 i dag ska lägga ned sitt arbete i cirka fem minuter.

– De flesta av oss är normala människor som jobbar, betalar skatt, bidrar med kultur, kör buss, gör… ja, vad som helst, säger han.

Vill inte dela upp

Damon Rasti påpekar att han egentligen inte ens vill dela upp det i två grupper: ”inavandrare” och ”svenskar”.

– Alla som bor i Sverige och har svenskt pass är svenskar, men inför det här valet verkar det som att alla inte riktigt tänker så. Jag vill inte sitta efter valet med skam och tänka ”hur kunde jag låta det här hända” utan att försöka göra något.

Hittills har 11 000 människor anmält att de kommer att delta.

– Jag hoppas att även svenskar kommer att hjälpa till, att pusha, berätta om det, och stötta sina kollegor, även om tanken inte är att de ska lägga ned sitt arbete.

Publisert: