Nätuppror mot drottning i päls

avSusanna Vidlund

NYHETER

"Drottning Silvia borde avstå från päls"

Foto: Jerker Ivarsson
Kritiserat klädval Drottning Silvia får hård kritik på nätet för sitt val att bära pälskappa vid Riksmötets öppnande i år.

När drottningen kom till årets riksmöte iklädd en päls, var det många som reagerade.

"Sveriges drottning går omkring i minkpäls. Vad är det för representanter vi har för det här landet? Hon representerar inte mig”, skriver en upprörd Facebook-användare.

Gruppen ”Vi som tycker att kungahuset ska sluta klä sig i päls” anser att det är en sedvänja som är ”onödig och ovärdig människor som påstår sig värna om djur och natur”.

"Beklagligt"

Även Djurrättsalliansen tycker att det är beklagligt att drottningen Silvia som annars gör så mycket bra för barn världen över, envisas med att bära äkta päls.

” Vi hoppas att hon hittar lite plats i sitt hjärta även för minkarna”, skriver de på Facebook i gruppen ”Stäng minkfarmerna”.

"Borde förstå"

Deras inlägg fick 116 kommentarer, däribland:

”Drottning Silvia om någon borde ju förstå hur minkarna har det i burarna och därför avstå från att köpa och bära päls”.

Men hovet varken dementerar eller bekräftar om det är en minkpäls som drottningen bär på bild.

– Jag vet vilken pälskappa du menar, men jag vet faktiskt inte om det är en minkpäls, säger informationschef Nina Eldh till Aftonbladet.