Slår till mot alla

avErik Wiman, Johanna Hellsten, Josefin Berglund

Folk som liknar skytten kontrolleras av polisen

1 av 3 | Foto: Foto: ANDREAS HILLERGREN
utfrågade – när som helst Polisen i Malmö kontrollerar alla män som stämmer överens med den nye lasermannens signalement.

MALMÖ. Här grips mannen med luvtröja på öppen gata.

Bara för att han liknade den fruktade skytten.

– Så här måste polisen jobba i nuläget, säger experten Tommy Lindström.

Män med svenskt utseende, som har skägg, är omkring 170–180 centimeter långa och har vissa typiska plagg kan bli stoppade av polisen när som helst.

I jakten efter den så kallade nye lasermannen slår spanarna till mot män som stämmer överens med signalementet.

Det hände en man i centrala Malmö.

Blev visiterad

– Vi hörde sirener, sedan kom två stora civilbilar med blåljus och ut hoppade ungefär fem poliser med skyddsväst. De ställde sig runt en man med svart keps, grå luvtröja, svart jacka och jeans, säger Verdens Gangs reporter Ingrid Hvidsten.

Efter att mannen hade frågats ut i tio minuter och blivit kroppsvisiterad så släpptes han.

– Jag frågade polisen varför de stoppade honom och de svarade att ”han passar med signalementet, men det ser ut att vara fel man”, säger Hvidsten.

Och enligt experten måste polisen använda den här metoden i nuläget.

– Gärningsmannen måste ju röra sig ute innan och efter han skjuter, säger Tommy Lindström, tidigare chef för Rikskrim och nu expert i ”Efterlyst”.

– Ibland är han säkert bara ute och sonderar terrängen. En människa som är ute och går har alltid ett mål, vare sig man är ute med hunden eller på väg till bio. Men de som rör sig annorlunda och verkar ”mållösa” är intressanta att få identitet på. Det är sådana polisens spanare ska kontrollera.

Ingen topsning

I flera tidigare uppmärksammade fall, där polisen misstänkt att en gärningsman ligger bakom en serie grova brott, har man dna-testat ett stort antal personer.

Men i jakten på mannen som sätter skräck i Malmöborna har ingen masstopsning av män påbörjats.

– Man har helt enkelt inget referensmaterial. Polisen har inte hittat spår på hylsor och man har heller inte hittat något som gärningsmannen tappat eller lämnat, som en tröja eller handske. Då är det ingen idé att topsa eftersom man inte har något att jämföra med, säger Tommy Lindström.

Men gårdagens attentat mot skräddaren Naser kan leda till ett genombrott i utredningen.

Naser sprang ikapp gärningsmannen som då skallade honom. Det kan ha gett polisen en dna-profil. Proverna ska nu analyseras av Statens kriminaltekniska laboratorium.