Hårdrocken gick före läkarrocken

NYHETER

Lämnade akutmottagningen – för en Iron Maiden-konsert

Gallstenspatienterna skrek i korridorerna på akuten – men ingen hjälp kom.

Doktorn hade gått på Iron Maiden-konsert.

– Jag har andra jobb och är inte rädd att mista detta, säger Jan Øren som nu kallas rockläkaren i hela Norge.

När köerna ringlade sig långa på akutmottagningen i Bergen gick det efterhand upp för Jan Ørens läkarkollega att han var ensam.

Och snart kom det fram att doktor Øren befann sig på konsert med det brittiska hårdrocksbandet Iron Maiden.

Ledde till jättebråk

Nu talar 60-åringen ut om händelsen i förrgår som lett till ett jättebråk och väckt stor uppståndelse i Norge.

– Jag hade egentligen inte tänkt gå på Maiden-konserten och hade därför inte köpt en biljett. Men så fick jag ett erbjudande om att komma dit som medicinsk personal. Då tänkte jag att det kunde vara lite kul att gå, säger han till VG.

Kaotiskt

Han frågade om ledigt men lyckades inte hitta någon som kunde tänka sig att byta nattskiftet med honom. Det struntade han i.

Enligt Bergens Tidende blev situationen på akuten snart kaotisk, en patient vred sig i gallstensplågor men den ensamme läkaren hade inte tid att komma.

Strax efter midnatt fick Jan Øren ett samtal om att han måste infinna sig omedelbart och lämnade konserten. När han får frågan om han är medveten om att hans bondpermis orsakat långa köer på akuten svarar han:

”Alltid kö”

– Du ska vara medveten om att bergenborna är extremt otåliga och otacksamma och kommer in för minsta småsak. Det är alltid kö på akuten.

Senare har Øren tvingats ta tillbaka det uttalandet, som han menar var i kraftigaste laget.

– Jag kanske inte borde ha sagt så. Jag är född och uppvuxen i Bergen och trivs med det bergenska lynnet.

Øren hävdar också att konsertbesöket var godkänt av kollegorna, att han försökt byta bort både kvälls- och nattpasset men bara kunde byta bort kvällspasset. De andra läkarna ska dock ha varit införstådda med att han skulle vara borta.

Konsekvenser väntar

Det är dock ingen ursäkt, menar hans chef, och i morgon ska Øren ha möte med sjukhusledningen. Han är fullt medveten om att konsekvenser väntar.

Men Jan Øren är inte orolig. Han säger att han tjänar över en miljon om året och att han har fler jobb på gång.

Han berättar också gärna om sitt stora musikintresse:

– Rock är favoriten, men jag lyssnar egentligen på all musik. Musik är min hobby och jag spelar själv gitarr, men jag är inget utpräglat Iron Maiden-fan.