Nyheter

Reinfeldt tiger om visionerna

NYHETER

”Moderaterna vet rimligen att val inte vinns på framtiden. I den bemärkelsen har de problem.”

Och så var det skatten... En ovanligt energisk statsminister lovade att satsa på ”välfärdens kärna”, det vill säga att inte sänka skatten 2011 om regeringen sitter kvar efter valet. Ungdomar och kvinnor lär inte rösta blått för det.
Och så var det skatten... En ovanligt energisk statsminister lovade att satsa på ”välfärdens kärna”, det vill säga att inte sänka skatten 2011 om regeringen sitter kvar efter valet. Ungdomar och kvinnor lär inte rösta blått för det.

Särintresse” var dagens ord. Alla var ett ”särintresse”. Facket, oppositionen, arbetslösa, pensionärerna. Och statsministern berättade hur de drog i honom och bara villa ha ”meeeer”. Men statsministern sa nej: ”Ansvarsfullhet och måttfullhet, pöste Fredrik Reinfeldt om i sitt tal i Almedalen i Visby i går.

Sverige är bäst i klassen

Europas länder delade han in i dem som har ordning på de offentliga finanserna och de som inte har det. Sverige är bäst i klassen (vår höga arbetslöshet nämnde han inte i sammanhanget). Reinfeldt jämförde Sverige med Storbritannien. Britterna har fördubblat sin statsskuld, det har inte Sverige. Titta så duktig Reinfeldt är! Att Storbritannien var mycket hårdare drabbat av krisen och att svensk ekonomi aldrig hade kunnat återhämta sig om de länder som Reinfeldt nu hånar inte räddat sina banker och stimulerat sin ekonomi, det hörde inte till saken.

För ett år sedan stod Reinfeldt på samma scen och hade precis tagit över ord-förandeskapet i EU. Då försökte han låta som en stor europeisk ledare. I går var allt detta som bortblåst. Krisen var plötsligt en nationalistisk tävling i att ha det minsta underskottet.

Inget vinnarbudskap

Statsministern var ovanligt energisk. De redan frälsta blev säkert än mer övertygade. Det handlade om tre saker i en: Skatterna, skatterna, skatterna. Knappast något vinnarbudskap i de grupper där Moderaterna har lågt stöd – ungdomar och kvinnor. Grupper som i mätningar uppger att de tycker andra saker är viktigare än jobbskatteavdraget. Under hela sitt tal sa Reinfeldt inte ett ord om vad han vill genomföra nästa mandatperiod. Trots att valet är i höst. Moderaterna vet rimligen att val inte vinns på framtiden. I den bemärkelsen har de problem. Hur full av självförtroende statsministern än var i går.

Litar inte på välfärden

Fredrik Reinfeldt lovade att satsa på det han kallar ”välfärdens kärna”, skatten ska inte sänkas 2011 om regeringen får förnyat förtroende. Samtidigt syns effekterna av regeringens skattesänkningar sedan länge. Under det fjärde kvartalet 2009 försvann 18?000 jobb inom den skattefinansierade välfärden. Det är folk som har fått sparken. Behov som inte möts. Människor som i allt högre grad kommer att söka privata försäkringar eftersom de inte riktigt litar på välfärden längre.

Hur mycket Reinfeldt än hävdar att han står upp för ”allmänintresset”. Välfärdens kärna är inte samma sak som välfärd. Välfärdens kärna är en liten sak – den får plats i näven på Maud Olofsson.

KK

ANNONS

Baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger - nu upp till 25% rabatt!

Extern länk från Ellos

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter