"Det är förfärande"

NYHETER

Jyllands-Postens direktör om terrorplanerna

Det började med tolv karikatyrer av profeten Muhammed år 2005.

Sedan följde år av mordhot, brinnande Dannebrogen, attacker och nu – en planerad massaker.

– Det är förfärande för våra medarbetare, och deras familjer också, att se denna arbetsplats hotad, säger Lars Munch, direktör på JP/Politikens hus.

Den danska morgontidningen Jyllands-Posten publicerade den 30 september 2005 tolv karikatyrer av profeten Muhammed. Vissa av bilderna antydde ett samband mellan islam, terrorism och kvinnoförtryck. En av bilderna visade profeten med en bomb som turban.

Syftet med publiceringen var enligt tidningen att väcka debatt kring press- och yttrandefriheten.

Massaker

Men publiceringen väckte debatt om så mycket mer än det.

Från Egypten till Indonesien utspelade sig våldsamma protester mot hur profeten framställts i nidteckningarna. Dannebrogen brändes. Nordiska ambassader stacks i brand i Damaskus och Beirut. Dansk-svenska mejerikoncernen Arla utsattes för en ekonomiskt kännbar bojkott i arabvärlden.

Tecknarna och J-P:s chefredaktör mordhotades.

I dag meddelade den danska Säkerhetspolisen PET att de anhållit fem män misstänkta för förberedelse till terrorbrott. De hade tänkt genomföra en massaker mot tidningen Jylland-Posten och Politikens lokaler och motivet tros ha varit Muhammed-karikatyrerna.

I de gripna männens lägenheter hittades plastband som skulle användas som handfängsel. Och maskingevär med skarpladdad ammunition. Allt detta planerade de att använda mot tidningarnas medarbetare.

Förfärande för medarbetare

I kvarteret där Jyllands-Postens redaktion i centrala Köpenhamn finns ligger även centralredaktionerna för tidningarna Politiken och Ekstra-Bladet.

– Det är förfärande för våra medarbetare, och deras familjer också, att se denna arbetsplats hotad, säger Lars Munch, direktör på JP/Politikens hus, till Jyllands-Postens nätutgåva.

Något behov att öka säkerheten kring lokalerna ser Munch inte för närvarande.

– Vi har från början en höjd säkerhetsnivå och har kontakt med polisens underrättelsetjänst om det.

"Stort symbolvärde"

Munch säger att de medarbetare som behöver psykologhjälp nu får det.

Magnus Ranstorp, professor vid Centrum för studier av terrorism och politiskt våld, säger till nyhetsbyrån Ritzau att Jyllands-Posten är ett symboliskt mål för militanta islamister efter publiceringen av Muhammed-karikatyrerna.

– J-P har ett stort symbolvärde. De personerna som genomför ett terrorangrepp mot tidningen är garanterade hög status i den miljön. Det är verkligheten och det kommer inte att ändra sig inom en överskådlig framtid.

Fler artiklar: