Häktad för våldtäkt på 12-årig flicka

avLouise Lundström, Magda Gad

Häktningsförhandlingarna hölls bakom stängda dörrar – den tidigare dömda mördaren förnekar brott

Foto: PER-OLOF SÄNNÅS
41-åringen häktades för våldtäkt på den 12-åriga flickan.

41-åringen som är misstänkt för att ha våldtagit en 12-årig flicka vid S:t Eriksplan i Stockholm har häktats.

Han är tidigare livstidsdömd för ett brutalt knivmord på en kvinna, men förnekar att han har våldtagit flickan.

Strax före 14:30 på lördagen kom den misstänkta 41-åringen till häktningsförhandlingarna i Stockholm. Han var snaggad, tatuerad över båda armarna och sökte journalisternas blick när han kom in.

– Han såg ganska stressad ut, säger Aftonbladets reporter Louise Lundström som rapporterar från plats.

Häktningsförhandlingarna hölls därefter bakom stängda dörrar.

När dörrarna in till rättssalen åter öppnades för att häktningen skulle kungöras var 41-åringen täckt under en gul filt.

– Han häktades på sannolika skäl, men förnekar brott och säger att det inte ligger något i misstankarna som riktas mot honom, säger Louise Lundström.

Advokat Björn Lagerling säger att han inte vill uttala sig om hur 41-åringen mår.

– Jag förstår att det finns ett allmänintresse i det här, men jag kan inte uttala mig om hans tillstånd. Min klient förnekar brott och vi bestred också häktningen, säger han.

Greps på Östermalm

Den 12-åriga flickan drogs in i ett trapphus på S:t Eriksplan och våldtogs tidigt på kvällen den 15 juli, när hon var på väg till en kompis. Då var polisen försiktiga med att lämna ut några detaljer om händelsen, men sa att man hade vissa spår att arbeta efter.

I tisdags hade man tillräckligt på fötterna för att anhålla den misstänkte 41-åringen i sin frånvaro, och på torsdagen greps han av polis på Östermalm i centrala Stockholm.

Mannen förhördes under natten till fredagen, men polisen vill inte lämna ut några detaljer om vad som har sagts.

Frigavs – återföll i brott

41-åringen är tidigare dömd till livstids fängelse för att på ett mycket kallt sätt ha knivmördat en kvinna. Straffet tidsbestämdes senare i Örebro tingsrätt till 26 år. Efter två tredjedelar av tiden frigavs han.

Ett av kriterierna när en livstidsdom tidsbegränsas är att den dömde inte tros begå brott igen. Men 41-åringen återföll inom kort i kriminalitet och har sedan frigivningen åtalats för både narkotikabrott och brott mot knivlagen.

Åtal för flickvåldtäkten ska ha väckts senast den 26 augusti klockan 11:00.

Polisen kommer sannolikt att utreda om mannen kan vara inblandad i andra överfall i sommar.

– Vi har haft flera ouppklarade våldtäkter. Om vi då vet att vi har haft en sådan här person som har gått runt på stan kommer vi nog att titta närmare på det, säger Lars Marklund, stationsbefäl på Norrmalmspolisen, till TT.