Ingvar Kamprad bekräftar stiftelse

Ikeas grundare Ingvar Kamprad bekräftar för TT att stiftelsen Interogo i Liechtenstein existerar.

Han utvecklar också sin syn på Ikeas skatteplanering – vilken andra ser som "högst etiskt omoralisk".

I SVT:s Uppdrag granskning som sänds på onsdagskvällen avslöjas att maktbolaget Inter Ikea styrs av familjen Kamprad via en dold stiftelse – Interogo Foundation – med 100 miljarder kronor i eget kapital och med säte i Liechtenstein.

I ett mejl TT fått av Ikea bekräftar Ingvar Kamprad stiftelsens existens. Den äger Inter Ikea Holding SA, som i sin tur äger maktbolaget Inter Ikea.

Interogos enda syfte, skriver Kamprad, "är att investera i expansion av företagsaffärer och säkra långsiktig överlevnad".

"Interogo Foundation kontrolleras av min familj och förvaltas av en styrelse som endast består av externa ledamöter", fortsätter han.

I Uppdrag granskning beskrivs en mycket avancerad skatteplanering där Inter Ikea flyttar pengar mellan olika länder.

Skatt är affärskostnad

I mejlet skriver Kamprad att Ikea självklart betalar skatt enligt lagar och regler. Men skatter ses som andra affärskostnader:

"En optimerad skattestruktur ger oss möjlighet till flexibilitet i att använda tillgångar, som redan har beskattats på en marknad, på nya marknader för ytterligare utveckling av affärer utan den ytterligare bördan av dubbel taxering", skriver Kamprad.

Johan Stenebo, som varit assistent åt Kamprad och skrivit en bok om Ikea, säger att Kamprad har full kontroll över, och har ljugit om, pengaflödena. Men det finns ingenting olagligt i manövrarna, tror Stenebo.

– Däremot är det högst etiskt omoraliskt.

TT: Hur resonerar Ingvar Kamprad om detta?

– Han gör inte det. Han brukar skryta om att Ikea är det enda företag i världen som ser skatt som en kostnad.

Medierådgivaren Paul Ronge är tveksam till om uppgifterna påverkar bilden av Ikea och Ingvar Kamprad – för deras varumärken är ikonartade.

– Ger man sig i kast i Kamprad måste det vara något som får folk att tappa hakan.

"Inte hemlighetsfulla"

Ikea öppnar på torsdagen en chatt på sin hemsida.

Peter Agnefjäll, Ikeas Sverige-vd, visste att Inter Ikea ägdes av en stiftelse, men kände inte till namnet på den. Han påpekar också att Ikea betalt sex miljarder kronor i skatt i Sverige de senaste tio åren och känner inte igen bilden av Ikea som programmet ger.

– Vi är inte hemlighetsfulla, har ingenting att dölja eller skämmas för.

TT: Men du kände ju inte ens till namnet på Interogo Foundation?

– Nej, men att göra en timmes program om ett namn tycker jag inte är någon stor nyhet.

Publisert: