”Besvärande lågt stöd”

avJoachim Kerpner, Erik Nises

Bara var sjunde S-politiker vill behålla Baylan

Tungt ansvar  Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan är vald till 2013. Men få S-politiker stöder honom, visar Aftonbladets enkät.

Stödet för Ibrahim Baylan som partisekreterare är lågt.

Bara var sjunde ledande S-kommunpolitiker vill ha honom som partisekreterare.

– Mycket talar för ett byte av partisekreterare, säger statsvetaren Ulf Bjereld.

KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Vid Socialdemokraternas extra kongress i mars ska en ny partiledare väljas, däremot inte ny partisekreterare. Nuvarande partisekreteraren Ibrahim Baylan är vald till den ordinarie kongressen 2013.

Men när Aftonbladet frågade 172 tunga S-kommunpolitiker vem de vill ha som partisekreterare svarade bara 23 Baylan. Med andra ord har han bara stöd av 13,4 procent av partiets kommunpolitiker.

Ansvar för valet

S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld tycker inte att resultatet är förvånande, men besvärande för Baylan.

– Som partisekreterare har han ett tungt ansvar för det fullständiga katastrofvalet 2010 och därför är det inte konstigt att han ifrågasätts. Dessutom ska partiledaren och partisekreteraren vara ett team som funkar väl. Innan man har valt ny partiledare är det svårt att säga om man ska ha kvar partisekreteraren, säger han.

Ulf Bjereld säger att mycket talar för att Ibrahim Baylan kommer att bytas ut och att det lika gärna kan ske på extrakongressen som senare.

Vill förnya sig

Även om Ibrahim Baylan mycket väl skulle kunna samarbeta med flera av de kandidater som har framhållits som tänkbara efterträdare till Sahlin, så tror Bjereld att det blir svårt

att gå till val med två medelålders män i ledningen.

– Socialdemokratin gör en poäng av att man vill förnya sig. Det gäller naturligtvis främst politiken, men det är klart att det även gäller personerna. Partisekreteraren är ett av partiets mest officiella ansikten. Det är mer troligt att Ibrahim Baylan inte är partisekreterare i 2014 års valrörelse än att han är det, säger Ulf Bjereld.

Aftonbladet har sökt Ibrahim Baylan för en kommentar.

Så gjordes enkäten

Vi mejlade 549 socialdemokrater med ledande befattningar i landets 290 kommuner. De är kommunalråd, oppositionsråd eller ordförande eller vice ordförande i kommunstyrelsen alternativt kommunfullmäktige. I enstaka kommuner där S är svaga har vi mejlat ledande S-ledamöter i kommunstyrelsen.

Enkäten skickades ut 18 januari. Vi fick 172 svar, vilket motsvarar 31,3 procent av de tillfrågade. De har svarat anonymt.

S-politikerna har själva fått skriva in sina favoriter, Aftonbladet har inte styrt urvalet.