Eva – striden är över

Av: Susanna Vidlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Millennium-författarens bror vill få slut på bråket

1 av 5 | Foto: MIA CARLSSON
Eva Gabrielsson.

Bråket om arvet efter Millennieförfattaren Stieg Larsson kan vara över.

Joakim Larsson, 53, sträcker ut en hand till Eva Gabrielsson idag.

– Eva, ring mig. Striden är över, hälsar han via Aftonbladet.

I dag släpps Eva Gabrielssons bok om livet med Stieg Larsson och tvisten om hans arv. I går lanserades hemsidan Moggliden.com där Stieg Larssons bror Joakim Larsson ger sin syn på saken.

Han känner att rapporteringen om striden om arvet efter Stieg Larsson har varit ensidig och att familjens sida inte har fått komma ordentligt till tals i debatten.

– Nu kan ni inte längre ignorera vad vi tycker. Det är så många journalister som kommer och ska skriva artiklar. Sedan kommer de på att det som Eva säger inte är sant och då blir det ingen artikel.

Hur ser du på Eva Gabrielssons bok?

– Jag har läst hennes bok och har lagt ut kommentarer på hemsidan.

Förvanskad bild

I punktform lägger Joakim Larsson där ut sin syn på saken. Man kan bland annat läsa att han anser att Eva Gabrielsson spritt en förvanskad bild av Stieg Larsson och att Stieg var ömsint mot släkt och vänner.

Varför har det blivit så här mellan er?

– Jag är lika frågande som alla andra. Jag räknar ju henne som min familj och har aldrig velat ha något bråk. Jag vill att hon ska ha det bra. Det är jättetungt att behöva gå ut och säga att det som Eva skriver inte är sant. Men efter sex år så känns det skönt att säga "så här var det" och sätta punkt.

Finns det något du skulle vilja säga till Eva?

– Ring mig! Som jag har sagt i sex år – ring mig.

Hur ville Stieg att hans arv skulle förvaltas?

– Vi försöker ju förvalta arvet i Stiegs anda och försöker driva hans kamp vidare. Hans kamp mot rasism och kvinnovåld och för skydd för journalister. Vi försöker driva det vidare och kan inte göra på något annat sätt.

Joakim Larsson ber mig att vara försiktig med rubriksättningen.

– Inga braskande rubriker, vi har ju bara haft ett samtal nu. Jag vill inte ha någon strid med Eva. Striden är över nu.

Gratulerade via mejl

Joakim Larsson är sparsam med orden om minnena av sin bror Stieg Larsson och hur deras relation var.

– Litegrann vill man ju ha för sig själv.

Men han berättar att han i oktober 2004 skickade ett mejl till brodern och gratulerade till hans litterära framgångar. I regel brukade de tala med varandra i telefon, men när Stieg var upptagen så mejlade de istället.

– Jag skickade ett "grattis" till att han hade skrivit kontrakt i Tyskland och då fick jag det här mejlet tillbaka, berättar han för Aftonbladet.

Letade sommarstuga

Mejlet skickade Stieg Larsson klockan 21.54 den 20 oktober 2004. 20 dagar senare avled han i en hjärtinfarkt. Delar av mejlet har tidigare publicerats av Norran och idag även av tidningen Expressen.

"Hallå Umeå", så inleder författaren Stieg Larsson sitt sista mejl till brodern.

I mejlet berättar Stieg glatt om sina framgångar, om sambon Eva Gabrielsson och om hur de har börjat leta efter en sommarstuga i skärgården.

"Jovars, mina deckare säljer som bara fasiken", konstaterar Stieg Larsson.

Han berättar att han är glad över framgångarna i Tyskland och hur förlaget verkar vara överens om att han har skrivit en bestseller.

"Jag och Eva har börjat shoppa efter en sommarstuga här i skärgården. Prisbilden är lite annorlunda här än i Umetrakten. Plus köpa ny lägenhet och sånt som vi räknat på i flera år nu. Och klart att du ska få ett signerat ex", skriver han.

Stieg avslutar mejlet med att han inte har tid att hälsa på brodern i Umeå:

"Jag är inbokad typ till nästa vår med mycket korta uppehåll. Kom ned till Stockholm istället, vet ja".

Aftonbladet har försökt nå Eva Gabrielsson för en kommentar.

Publicerad: