Ulf har kostat oss 1 miljard

NYHETER

Gryningspyromanen döms till åtta års fängelse

Foto: Gång på gång har gryningspyromanen lyckats fly polisen. Ewa-Gun Westford vid polisen i Ystad säger att mannen är snabb och smidig. Nu har han stoppats och dömts till åtta års fängelse.

Så fälldes gryningspyromanen i Ystad till sist.

Han dömdes i går till åtta års fängelse för att ha satt eld på ett hus där 17 personer låg och sov.

Det är dock inte helt smickrande för polisen att mannen hann kosta samhället en miljard innan han stoppades.

Ystads tingsrätt dömer Ulf, 47, för att natten mellan 1 och 2 december ha anlagt brand på två ställen på vinden i en hyresfastighet i centrala Ystad.

17 personer fick evakueras mitt i natten, den grova mordbranden kunde ha orsakat en katastrof.

Att mannen som genom åren varit misstänkt för hundratals bränder äntligen dömts måste vara en lättnad för befolkningen i Skåne.

Det är en betydande framgång för åklagaren Magnus Johansson och polisen i Ystad, även om gryningspyromanen frias för flera av de ytterligare 20 brott han åtalats för.

Det krävdes å andra sidan inget genialt polisarbete för att lösa detta brott.

Gärningsmannen greps då han kommer springande ut ur det brinnande huset och hade dessutom fiber från en matta under en av brandhärdarna på sina skor.

Det framstår som en smula besynnerligt att Ulf kunnat härja i alla år utan att åka fast.

Han har i långa perioder varit punktmarkerad av poliser dygnet runt, men gång på gång lyckats skaka av sig överrockarna.

Som den där tisdagskvällen i oktober förra året. Spanarna lyckades på något sätt tappa bort mannen. Några timmar senare anlades bränder i Skivarp.

Först nästa morgon hittade polisen gryningspyromanen, men efter att ha suttit inlåst några dygn var han i vanlig ordning på fri fot igen.

Rikspolisstyrelsen har konstaterat att mannen kostat samhället omkring en miljard kronor. Hälften i uppbrunna värden, hälften i kostnader för polis, åklagare och domstolar.

De här summorna är något som polisen i Ystad kanske borde fundera en smula på innan de dukar upp tårtorna för att fira domen.

Faktum är att den enda gången Ulf åkt fast var det kollegorna i Dalarna som tog honom på bar gärning med att förbereda mordbränder i en knivfabrik och ett lager i Mora.

Sveriges tveklöst mest ökände pyroman dömdes den gången till tre års fängelse. I övrigt har han klarat sig.

Det är naturligtvis inte alltid lätt att skugga människor, men jag kan ändå inte begripa hur poliser gång på gång lyckats tappa bort en person som de bokstavligen är hack i häl.

Ewa-Gun Westford, informationsansvarig vid polisen i Ystad, suckar när jag frågar varför polisen haft så svårt att få mannen fälld.

Hon säger att pyromanen är ”snabb och smidig” och påminner om att åklagare och domstolar inte sällan värderar bevisning annorlunda än polisen.

Det har säkert varit frustrerande för utredarna att juristerna kräver riktiga bevis, men vi bör för rättsäkerhetens skull vara glada att det i Sverige inte är polisen som avkunnar domar.

Sanningen är att gryningspyromanen hade stoppats för länge sedan med bättre polisarbete.