De vädjade – förgäves

NYHETER

Fosterpappa anmäler TV4 för sonen Eriks död

1 av 3 | Foto: Foto: LARS HEDELIN
”ville inte vara med” Roland Ekstrand säger att TV4:s program ”Svensk maffia” var fruktansvärt ångestframkallande för hans fosterson Erik, 21. Bara några dagar efter att avsnittet sändes hittades Erik död.

TV4 publicerade ett reportage där Erik, 21, beskrevs som gängmedlem – trots att han hoppat av.

Tre dagar senare hittades han död efter en drogfest.

Nu har familjen anmält programmet ”Svensk maffia”.

– Det kan ha varit en utlösande faktor till att han tog livet av sig, säger Roland Ekstrand, Eriks tidigare fosterpappa.

I TV4:s serie ”Svensk maffia” granskas gängkulturen i Sverige.

Programmet produceras av Robert Aschbergs produktionsbolag Strix, medan journalisten Lasse Wierup ligger bakom innehållet.

I förra veckans avsnitt presenterades ett nybildat gäng. Flera av medlemmarna figurerade omaskerade i inslaget – bland annat Erik.

Gjort anmälan

I lördags, två dagar efter avsnittet visats på TV4, festade han med sina vänner. Efter festen hittades Erik död i lägenheten. Han hade tagit droger i form av tabletter.

Kompisen Markus Svensson, som var på plats, berättar om festen och menar att Eriks död inte handlade om självmord för att han medverkat i programmet.

– Han tog inte tabletterna för att han mådde dåligt. Vi festade, säger han.

Överdos eller självmord? Det är ännu oklart, men Eriks familj har anmält programmet till granskningsnämnden.

– De här jävlarna har lurat mig, sa han efteråt, berättar fosterpappan Roland Ekstrand.

– Både Lasse Wierup och Robert Aschberg hade fullständigt klart för sig att Erik hade lämnat gänglivet bakom sig och inte ville vara med. Det var fruktansvärt ångestframkallande för honom att det ändå sändes.

Psykiska besvär

Tidigare har en domstol slagit fast att Erik lider av psykiska besvär och psykologer beskriver att han har en tendens att överdriva sin kriminella bakgrund och gängtillhörighet.

Men enligt Roland Ekstrand förstod Erik inte alls innebörden av programmet när det spelades in.

– När de förklarade att det handlade om brottslighet ville Erik inte medverka. Han försökte ju ordna upp sitt liv. Därför fick Erik hjälp att skriva ett brev som han personligen lämnade över till Strix. Där stod det att han ville slippa vara med.

”Inget ovanligt”

Robert Aschberg medger att Erik kom in med brevet:

– Han dök upp några dagar innan sändning och lämnade en handskriven lapp i receptionen som skulle läsas av en av våra medarbetare som hade jobbat med produktionen.

Enligt fosterpappan lyssnade inte produktionsbolaget på familjens vädjan.

– De sa att de skulle ha en skylt i slutet av programmet som förklarade hans situation. Trots att Erik inte hörde allt de sa, tog redaktionen det som ett muntligt godkännande.

Enligt Robert Aschberg förekommer sådana samtal ofta under inspelningar.

– Det är inget ovanligt att folk ändrar sig när man jobbar med den här typen av samhällsprogram. Först vill de vara med och sedan ändrar de sig. Därför valde TV4, som är ansvariga utgivare, att sätta in en skylt i slutet av programmet där det framgick att det här var inspelat för ett år sedan.

”Inga fel”

Enligt Aftonbladets källor har polisen initialt betraktat fallet som ett misstänkt självmord orsakat av narkotika eller tabletter.

Ett definitivt besked om dödsorsaken, som nu ska undersökas i en rättsmedicinsk obduktion, kan dröja flera månader.

– Just nu misstänker vi inte brott, säger kriminalinspektör Johan Karlsson, som handlägger dödsfallet.

Robert Aschberg på Strix beklagar det inträffade, men menar att inga fel är begångna.

– Det har varit fullkomligt korrekt. Sedan är det som har hänt förstås djupt tragiskt. Om det nu handlar om självmord. Det är det ingen som vet ännu.

Men Roland Ekstrand tänker inte ge upp:

– De hängde ut Erik som en avancerad ungdomsbrottsling, trots att det inte stämmer. Det kan ha varit en utlösande faktor till att han tog livet av sig.