Vägrar att avgå

Mubaraks chocktal till egyptiska folket i natt

KAIRO/STOCKHOLM. Här pekar president Mubarak finger åt hela världen.

I ännu ett högtravande tv-tal trotsade han kraven på att avgå direkt.

Nu fruktar oppositionen att Egypten ska explodera i våld.

Stämningen på Tahrirtorget stegrades under hela kvällen. Kairo bubblade av rykten om att Mubarak äntligen skulle avgå och demonstranterna dansade, viftade med flaggor och spelade trummor.

De hade väntat i 30 år.

Och gjorde sig redo att låta drömmen bli sann på revolutionens 17:e dag.

– Han har styrt Egypten hela mitt liv. Jag hoppas så mycket, men vågar inte tro att det är sant, sa Mohamed Badawy, 24.

Obama talade

Ungefär samtidigt talade USA:s president Barack Obama om den historiska dag som Egypten och världen stod inför.

– Vi ska göra vad vi kan för att underlätta övergången till demokrati. Vi följer noggrant dagens händelser i Egypten. Det vi ser nu är historia som skrivs.

Klockan 21.46 dök Mubarak till sist upp på den provisoriska bildskärmen på torget.

Högtravande och med fingret i luften gjorde han alla besvikna – och festen förbyttes i vrede. Demonstranterna buade och höll upp skor i luften för att visa sin avsky.

Hyllade offren

Mubarak talade om krisens påverkan på landets ekonomi, hyllade upploppens dödsoffer som ”martyrer” och varnade för att låta andra länder diktera Egyptens framtid:

– Det har jag aldrig gjort.

Diktatorns besked var tydligt: Han vägrar lämna sin position som president i förtid. Liksom i tv-talet förra veckan avvisade han kraven och sa att han ska sitta kvar till valet i september.

– Jag tänker ta ansvar för att skydda folket och leda landet ur de problem som vi har nu, tills en ny president har valts i ett rättvist val.

Mubarak upprepade också att han inte ställer upp valet och att han till dess ska dela med sig av makten till sin handgångne vicepresident Omar Suleiman.

Efter talet var det just Suleiman som tog över taktpinnen och talade till det uppretade folket:

– Gå nu hem och gå tillbaka till era jobb!

Ny kampvilja

Här på Tahrirtorget spred sig besvikelsen. Men tårarna byttes snart i ny kampvilja. ”Avgå Mubarak, avgå Mubarak”, skanderade folkmassan oförtrutet.

Nu fruktar både oppositionen och internationella experter att Egypten ska explodera efter Mubaraks trotsiga beteende.

”Jag fruktar att Egypten nu går in i en än mer dramatisk fas. Hoppas bara att det finns en fredlig väg till fria och rättvisa val”, skrev utrikesminister Carl Bildt (M) på Twitter.

Efter fredagsbönen i dag väntas demonstrationerna bli större än någonsin. Förhoppningen i Kairo är nu att även de fattiga ska ansluta sig till protesterna. Men oppositionsledaren Mohamed ElBaradei är orolig.

”Armén måste rädda landet nu. Egypten kommer att explodera”, twittrade han.

Publisert: