Tågresenärer fast på centralstationen

Kraftiga förseningar och inställda avgångar

Stockholm central under onsdagseftermiddagen.
Stockholm central under onsdagseftermiddagen.

Kaos utbröt under dagen på centralstationen i Stockholm.

Avgångar ställdes in och flera tåg blev kraftigt försenade. Resenärer från hela Sverige drabbades och förseningarna fortsatte under kvällen.

Tåget till Malmö från Stockholm hann bli nästan fem timmar försenat innan det avgick vid 20.20-tiden.

Resande med tåget mot Örebro klockan 20.44 hade en timme senare en ny planerad avresetid klockan 22.19 och de som ville resa till Mora klockan 17.45 hade drygt två timmar efter planerad avgångstid just fått lämna Stockholm.

– Det är jättetråkigt att det ser ut såhär, vi vill naturligtvis kunna ge bra service. Vi arbetar med att få fram tåg så snart som möjligt, säger Tobias Johansson vid Sj:s presstjänst.

"Frustrerad stämning"

Aftonbladets reporter Olivia Svenson är på plats i kaoset.

– Jag kom hit och såg att tåget mot Malmö skulle gå klockan 17.06, men det försvann plötsligt från tidtavlan. Sedan kom det upp en ny tid som var klockan 18.10 men nu har ju det redan varit och det finns ingen ny information. Alla är jätteuppgivna och det är ganska frustrerad stämning, säger hon.

Redan tidigare i dag berättade resenärer om hur avgångstiderna hela tiden sköts fram. Linda Lidö, 39, från Täby var på väg hem till Göteborg med barnen Hannes Mannervik, 10, och Moa Mannervik, 9. Deras tåg hann bli en timme och femtio minuter försenat innan det lämnade Stockholm.

– Det värsta är att de skjuter fram lite hela tiden utan någon framförhållning. Man ska precis gå till plattformen och då skjuts det tio minuter och sen en kvart till och så tio minuter till. Så håller det på. Det är hemskt jobbigt, sa Linda Lidö då till Aftonbladet.

Rälsbrott söder om Stockholm

Ovanpå allt inträffade ett rälsbrott mitt i rusningstiden mellan Stockholm central och Stockholm södra. Det orsakade köbildnng på all inkommande och avgående trafik söderut.

– Rälsen har spruckit och måste svetsas ihop. Det är typiskt för när det blir riktigt kallt, då blir rälsen sprödare och känsligare, sa Daniel Vidlund, informatör på Trafikverket till TT.

Daniel Vidlund förklarade att rälsbrottet påverkade både pendeltåg och fjärrtåg med stora förseningar som följd.

Vid 20-tiden hade spårbrottet åtgärdats och trafiken kunde återigen börja rulla.

Publisert: