Folkrättsexpert: "Allvarligt, Reinfeldt"

Reinfeldt och Billström får bakläxa i fallet Ganna Chyzhevska.

– Det går inte att förhandla ekonomiskt om mänskliga rättigheter, säger Johan Bäckman, docent i rättssociologi vid Helsingfors universitet.

– Det här är allvarligt, säger Per Broström, folkrättsjurist vid Försvarshögskolan.

Medan röster höjs, även inom alliansen, om att reglerna bör ses över, uttalar sig migrationsminister Tobias Billström (M) såväl som statsminister Fredrik Reinfeldt (M) om att det skulle vara för kostsamt att låta alla i Ganna Chyzhevskas situation stanna.

Det får Johan Bäckman att reagera starkt.

– Att direkt debattera kostnaderna i det här sammanhanget är i sig inhumant. Kostnaderna ska inte tas i beaktning när det handlar om hennes mänskliga rättigheter, säger han till Aftonbladet.

Fick utvisningen stoppad

Johan Bäckman jobbar med internationell rätt och mänskliga rättigheter, och kontaktades av Ganna Chyzhevskas familj i Sverige, kvällen innan hon skulle utvisas. Klockan ett på natten mot tisdagen faxade han in en ansökan om inhibition av utvisningen till Europadomstolen, vilket även familjens advokat gjorde några timmar senare.

Utvisningen stoppades akut av domstolen.

Domstolens utfall fingervisande

Per Bäckström är folkrättsjurist vid Försvarshögskolan, och har utbildat svenska myndigheter i mänskliga rättigheter, bland annat Utlänningsnämnden, överinstans till Migrationsverket fram till 2006.

Han säger sig inte vara kunnig om hur praxis kring artikel 3 om skydd mot omänsklig behandling enligt Europakonventionen ser ut. Men att Europadomstolen valde att besluta om inhibition, anser han är fingervisande.

– Uppenbart har domstolen ansett att omständigheterna varit tillräckligt allvarliga för att det skulle kunna strida mot konventionen, säger Per Bäckström.

”Fruktansvärt, ärligt talat”

Även Per Bäckström ställer sig starkt kritisk till Reinfeldts och Billströms ekonomiska resonemang i anslutning till fallet Ganna – trots att Europadomstolen dragit i bromsen.

– Det är allvarligt. Ett cyniskt sätt att se på människor och livsöden. Det här är ett politiskt självmål, precis vad Sverigedemokraterna vill höra. Fruktansvärt, ärligt talat. Det är på ett sätt befriande att man vågar säga det rakt ut, men förvånande att man gör det, säger han.

Publisert: