– Polisen tvingade mig att radera film

Mobilfilmen blev en nätsnackis – idag mötte Jesper poliserna i rätten

Jesper Nilsson filmade de två civilpoliserna i tunnelbanan med sin mobil.

Poliserna åtalades för att ha tvingat honom att radera filmen – under hot om drogtest på polisstationen.

– Han ofredade oss och raderade sedan filmen själv, sade en av polismännen när rättegången började idag.

Jesper Nilsson filmade poliser som trängde upp två tonåringar i ett hörn på tunnelbanestationen Hornstull i Stockholm. Efter det blev han utpressad av poliserna. I dag börjar rättegången mot dem.
Jesper Nilsson filmade poliser som trängde upp två tonåringar i ett hörn på tunnelbanestationen Hornstull i Stockholm. Efter det blev han utpressad av poliserna. I dag börjar rättegången mot dem.

I februari förra året upptäckte Jesper Nilsson två civilpoliser i tunnelbanan som hade gripit ett par tonåringar. Han drog upp sin mobiltelefon och började filma.

Från och med nu går historien i sär.

Hotade med drogtest

Enligt Jesper Nilsson pressade poliserna in honom i ett hörn där inte övervakningskameran når och försökte tvinga honom att radera filmen. När han inte ville det hotade de att tvinga in honom på drogtest på polisstationen.

– Det kändes väldigt hotfullt, jag kände mig frihetsberövad där mot väggen. När de sedan börjar fråga om jag är narkotikapåverkad kände jag mig helt rättslös, sade Jesper Nilsson i rättssalen i Stockholms Tingsrätt.

Jesper Nilsson raderade filmen men lyckades så småningom återskapa delar av den och han publicerade den på sin blogg. Filmen blev en enorm snackis på nätet.

– Det var en personlig upprättelse för mig. Två stora killar kan tvinga mig fysiskt, men en smal liten datanörd kan ändå vinna i slutändan.

”Du är jävligt muntorr”

När den två minuter långa snutten spelas upp i rättsalen syns ett virrvarr av fötter. ljudet skrapar och en hand dyker upp framför linsen.

Sen kommer fötterna tillbaka.

I högtalarna hörs en barsk röst ”det uppfattas som ofredande, förstår du det?”. Jesper Nilssons röst svarar att han visst har rätt att filma och fota i tunnelbanan. En stund senare hör man en av poliserna: ”Du uppträder lite nervöst, ska du följa med på ett urinprov...du är jävligt muntorr”.

Enligt Jesper Nilsson erbjöd poliserna honom att slippa bli anmäld för ofredande – om han bara raderade bilderna.

– Det var en utpressningssituation och det var inte värt att bli anmäld för att få behålla bilderna, berättade Jesper för rätten.

Polisen: Ingen utpressning

Enligt poliserna kände de sig uppriktigt ofredade av Jesper Nilssons filmande. De har uppfattat det som att Jesper Nilsson filmar och kartlägger poliser som jobbar i tunnelbanan.

– Jag sade att jag inte ville vara med på bilderna. Då tog han upp mobilen igen och började filma nära mitt ansikte, sade den ena polisen i sitt vittnesmål.

Enligt poliserna var det aldrig tal om någon utpressning för att få Jesper att radera bilderna.

– ”Gör det någon skilland om jag tar bort bilderna”, sade Jesper. Nä, vi gör en anmälan om ofredande ändå, svarade vi. En stund senare sade han ”jag tar bort dem ändå”.

Polismannen vill inte alls hålla med om att situationen kunde uppfattas som hotfull, även om det kan verka så bara av att titta på filmen.

På fredag avslutas rättegången, då ska fler vittnen till händelsen förhöras.

Publisert: