Frun: De har lite hopp fortfarande

NYHETER

På tisdag börjar rättegången i Etiopien

Foto: Martin Schibbye och Johan Persson.

ADDIS ABEBA. På tisdag ställs de två svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson inför rätta i Etiopien – misstänkta för terrorbrott.

– De har fokus på fallet och de har lite hopp fortfarande, säger Martins Schibbyes fru Linnea Schibbye Steiner, som är på plats i Addis Abeba.

Svenskarna tog sig över gränsen från Somalia till Etiopien illegalt i somras med hjälp av gerillasoldater. Kort därefter hamnade de i eldstrid med etiopiska armén och greps.

Terrorstämplas

Journalisterna har uppgett att syftet med resan var att berätta om situationen i den stängda provinsen, där bland annat ett bolag knutet till svenska Lundin Petroleum verkar.

Åklagaren, däremot, anklagar svenskarna för att ha samarbetat med ONLF - en gerillarörelse som terrorstämplats av den etiopiska regimen.

I fredags fick Martin Schibbye och Johan Persson träffa sina anhöriga.

–De säger att de klarar sig, att vi inte ska vara oroliga, de är mentalt starka. Samtidigt som man ser man att det är tufft, säger Linnea Schibbye Steiner till Aftonbladet.

”Glada för stöd”

På tisdag börjar rättegången. Om svenskarna fälls riskerar de mångåriga fängelsestraff.

–De vet att de har ett medialt stöd, det är de glada för. De har också ett väldigt stöd från ambassaden här. De hoppas att UD hemma gör allt de kan också, säger Linnea Schibbye Steiner.

Vad tänker de inför rättegången?

– De pratar mycket strategier och försöker hjälpa sig själva så mycket som möjligt när de pratar med oss. De har precis som vi många teorier på hur det kan gå. Ingen vet.

Beslagtog kameror

Aftonbladets reporter Staffan Lindberg och fotograf Jerker Ivarsson är på plats i huvudstaden Addis Abeba för att bevaka rättegången.

I natt landade även SVT och TV4, som blev av med sina kameror i tullen.

– De ansåg att vi borde ha haft ett särskilt tillstånd från kommunikationsdepartementet, för kamerorna, eftersom det var professionell utrustning, säger fotografen Staffan Ahlström till tv4.se.
SVT:s publiceringsredaktör Judit Ek säger till svt.se att deras team råkar ut för detta med jämna mellanrum.
– Men vi hoppas på att få tillbaka utrustningen, säger Ek till svt.se.