En flott dag för pizzabagarna

Cemil Orhan laddar upp för årets rusning.
Cemil Orhan laddar upp för årets rusning.

Nyårsdagen är årets viktigaste dag för landets pizzabagare.

Då frossar bakfulla svenskar i fett efter gårdagens fest.

– Det är som mellandagsrean – fast med samma priser, säger Ebuzer Orhan, pizzabagare.

ÅRSBÄSTA I dag väljer många svenskar att beställa en pizza i stället för att laga mat själva. Bäst går kebabpizzan enligt Onlinepizza.se. OBS: KLICKA PÅ BILDEN SÅ BLIR DEN STÖRRE
ÅRSBÄSTA I dag väljer många svenskar att beställa en pizza i stället för att laga mat själva. Bäst går kebabpizzan enligt Onlinepizza.se. OBS: KLICKA PÅ BILDEN SÅ BLIR DEN STÖRRE

I dag vaknar miljontals svenskar upp bakfulla och med tomma magar.

För Pizzeria Svea i Stockholm innebär nyårsdagen mer än dubbelt så många sålda pizzor än en vanlig dag.

– Vanligtvis säljer vi runt 100 pizzor per dag. På nyårsdagen är siffran 250, säger ägaren Cemil Orhan.

Kallar in extrahjälp

För att klara av dagens rusch har han kallat in sönerna Ertugrun, 15, och Ebuzer, 21. I rummet bakom pizzaugnen har de redan börjat packa pizzasallad inför morgondagen.

Enligt Onlinepizza.se är kebabpizza svenskarnas favorit. På andraplats hamnar capricciosa tätt följd av klassikern vesuvio. Men för Cemil och hans söner är det specialbeställningarna som går bäst, mozzarellapizzor med tunn botten.

Gillar bearnaise

– Annars brukar svenskar generellt sett vara glada i bearnaise och annat som är fett, säger Cemil Orhan.

Hur viktig är nyårsdagen för dig?

– Det är definitivt den dagen då vi har störst förväntningar. Den och veckorna efter skolstarten, då många kommer hem från semestern. Kristoffer Törnmalm

Kristoffer Tornmalm

Publisert:

LÄS VIDARE