Grekland bygger 200 kilometer lång mur mot Turkiet

Hoppas att den illegala invandringen till EU via grannlandet på så sätt ska stoppas.

Flyktingar i Grekland.
Flyktingar i Grekland.

Grekiska myndigheter har beslutat att bygga en 200 kilometer långt stängsel mot Turkiet.

På så sätt hoppas man stoppa den illegala invandringen till EU genom grannlandet.

– Grekland har fått nog, säger Christos Papoutsis, som är ansvarig minister enligt nyhetsbyrån Ana.

Stängslet ska byggas enligt amerikansk modell.
Stängslet ska byggas enligt amerikansk modell.

För två månader sedan bad Grekland om hjälp från Frontex som är EU:s säkerhetsmyndighet för de yttre gränserna. Men den grekiska regeringen är uppenbarligen inte nöjd med resultatet.

Amerikansk förebild

Nu har man därför beslutat att uppföra ett 200 kilometer långt skyddsstängsel mot grannlandet och EU-aspiranten Turkiet. Förebilden är enligt det tyska nyhetsmagasinet Spiegel den amerikanska bekämpningen av illegal invandring från Mexiko.

– Det grekiska samhället har nått en gräns för mottagandet av illegala flyktingar. Grekland har fått nog, säger Christos Papoutsis, företrädare det socialistiska partiet PASOK och minister för medborgarskydd, enligt den inhemska nyhetsbyrån Ana.

Oklart vad EU tycker om bygget

Det är enligt Spiegel oklart vad EU-kommissionen tycker om de grekiska byggplanerna – särskilt som samtal förs med Turkiet om eventuellt medlemskap i EU.

Gränsen mellan Grekland och Turkiet har på senare år blivit en huvudväg för flyktingar från Afghanisatn, Irak och de nordafrikanska staterna. Detta sedan sjövägen över Medelhavet blivit allt hårdare bevakad.

Under perioden från januari till november 2010 stoppades på bara en 12,5 kilometer lång sträcka längs gränsfloden Evros mellan Grekland och Turkiet 32 500 papperslösa flyktingar.

Greklands blev i oktober första land att ansöka om hjälp från Frontex. I november kommenderades 200 EU-gränsvakter ut längs Evros strand. Det fick snabbt ner antalet flyktingar som försökte passera gränsen från 250 om dagen till cirka 140.

300 000 vistas illegalt i Grekland

I genomsnitt passerade dock cirka 200 flyktingar om dagen den grekiska gränsen under 2010, enligt grekiska myndigheter.

EU-kommissionen betecknar nu läget vid den grekiska gränsen för alarmerande. Runt 300 000 människor beräknas just nu vistas illegalt i Grekland.

Publisert: