”Skönt få ett avslut”

NYHETER

Fängelse för 18-åring som slog ner Federley

Fredrick Federley (C) slogs medvetslös utanför sin bostad.

Nu döms en 18-årig man för den grova misshandeln och ska betala 18 750 kronor till riksdagsmannen.

– Skönt att få ett avslut, hoppas killen får ordning på sitt liv, säger Federley.

Foto: Riksdagsledamoten Fredrick Federley (C) blev förra året brutalt nedslagen. ”Det kunde ha gått riktigt illa. Läkaren sa att jag klarade mig för jag var i god fysisk form, säger han.

18-åringen döms till tre års fängelse för bland annat grov misshandel, olaga hot och rån. Han ska totalt betala 209 800 kronor i skadestånd till Federley och ytterligare 13 måls-ägande.

Erkände misshandel

18-åringen har erkänt misshandeln av Federley men hävdar att den inte var grov. Erkännandet styrks till viss del av en övervakningsfilm från brottsplatsen.

Enligt domen var 18-åringen på besök med kamrater i Hammarby sjöstad i september förra året. Han var påverkad av alkohol och skulle rulla en joint – men saknade tobak att blanda ut narkotikan med och frågade förbipasserande om en cigarett.

Han fick ingen och blev allt mer frustrerad:

– Nästa som nekar mig cigaretter slår jag ned.

Hänsynslöst våld

Södertörns tingsrätt anser att 18-åringen visat särskild råhet och hänsynslöshet då han sparkat en liggande försvarslös person.

18-åringen attackerade riksdagsledamoten med flera slag i ansiktet samt en spark då han låg ned. Fredrick Federley fördes till sjukhus med allvarliga skador, bland annat svår hjärnskakning, minnesförlust och orienteringsproblem.