Nyheter

Bigfoot har hittats

Av: 

Erik Olsson

NYHETER

Bigfoot har hittats.

Men det handlar inte om den mytologiska jätteapan utan om en ganska vanlig men frihetssuktande berberapa.

Den 9-åriga primaten rymde nån gång mellan lördag och söndag från ett minizoo i danska Skälskör.

Så här kan en berberapa se ut.
Så här kan en berberapa se ut.

Men nu rapporterar alltså nyhetsbyrån TT att dansk polis återfunnit Bigfoot. Arten hör hemma i Nordafrika, men Bigfoot – som är nio år – har bott i minidjurparken i Skälskör sedan den var liten.

Inte lika stor som myten säger

Berberapor är ganska kraftigt byggda och har tjock, långhårig päls för att klara det kyliga vinterklimatet i de nordafrikanske bergen. Pälsen är gulgrå till brungrå i färgen och arten saknar svans.

Kroppslängden varierar mellan 55 och 75 centimeter och vikten 6 till 13 kilogram - alltså en betydligt blygsammare storlek än mytens Bigfoot. Uppgifterna om denne går visserligen en del isär men generellt beskrivs Bigfoot som en 200 kilosjätte på 2-3 meter.

Släkt med snömannen

Bigfoot - eller Storfot som han kort och gott kallas på svenska - nämns för först gången i början av 1800-talet då jätteapan rapporteras ha setts i skogstrakerna i USA och Kanada.

Storfot har precis som sin släkting Yeti, snömannen, aldrig kunnat fångas på bild men danska Bigfoot återfanns livs levande i dag på eftermiddagen på ett tak i Skälskör. Med hjälp av en bedövningspil kunde han fångas in och sedan transporteras tillbaks till sin bur på minizooet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vita tänder i sommar? Köp smidig tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Publisert: