Nyheter

Juholt hoppar av partiledardebatt

Av: 

Anette Holmqvist

Erik Nises

NYHETER

Håkan Juholt och Lars Ohly vägrar stå med Jimmie Åkesson

Hoppar av debatt i protest ”Känns jättekonstigt att behöva stå med dem”. Så kommenterar Socialdemokraternas kommunikationschef placeringen av partiledarna i SVT:s studio.
Hoppar av debatt i protest ”Känns jättekonstigt att behöva stå med dem”. Så kommenterar Socialdemokraternas kommunikationschef placeringen av partiledarna i SVT:s studio.

Håkan Juholt och Lars Ohly hoppar av SVT:s partiledardebatt på söndag.

De vägrar stå tillsammans med Jimmie Åkesson.

– Det är placeringen i studion som gör att vi hoppar av, säger Socialdemokraternas kommunikationschef Nina Wadensjö.

Lars Ohly vill inte stå bredvid SD:s partiledare.

Alldeles nyss meddelade Socialdemokraterna och Vänsterpartiet att de inte tänker delta i den stora partiledardebatten i SVT på söndag.

Anledningen är att de vägrar stå tillsammans med SD:s Jimmie Åkesson.

Upplägget var att alliansledarna skulle stå tillsammans och oppositionsledarna tillsammans – samtliga partiledare skulle dock få varsin pulpet.

– De har valt att placera oss fyra och fyra, det känns jättekonstigt att behöva stå med dem, säger Nina Wadensjö.

Fört diskussioner

Enligt henne har diskussioner förts mellan S och V innan avhoppet.

– Vi har pratat igenom det men var bestämda på varsin håll, säger hon.

Ted Bergdahl, informationschef på Vänsterpartiet, säger att man lämnade besked till SVT i går.

– Genom att placera alla oppositionspartier bredvid varandra ger SVT bilden av att vi är en samlad opposition och det är inte rimligt att vi ska behöva stå med våra största politiska motståndare.

Kortare sändningstid

Enligt Nina Wadensjö har Juholts avhopp ingenting med Aftonbladets avslöjande om hans fusk med bostadsersättning att göra.

– Vi har fört den här diskussionen med SVT ända sedan vi fick reda på hur vi skulle stå för tio dagar sedan. Vi hade kunnat tänka oss andra saker och har lämnat förslag som tillexempel lottning eller att alla åtta partiledare står på rad. Men de har inte velat ändra det och det respekterar vi men vi tycker att det ser fel ut – det är inte så den politiska kartan ser ut och då kan vi inte vara med, säger Nina Wadensjö.

Miljöpartiet blir kvar

Miljöpartiet blir dock kvar med Jimmie Åkesson.

– Åsa kommer vara med i debatten. Vi gör samma bedömning i kritiken mot placeringen som S och V, det ger en skev bild av hur underlaget ser ut i riksdagen men för oss är det viktigare att framföra vår kritik mot regeringens politik än hur vi står i studion, säger MP:s partisekreterare Anders Wallner.

Enligt honom förde MP diskussionen med SVT tillsammans med S och V.

– Vi har haft kontakt och varit med och lämnat förslag till SVT, vi tyckte att det skulle vara bättre att lotta. Vi har respekt för Socialdemokraternas och Vänsterpartiets beslut.

Resultatet av det plötsliga avhoppet är att partiledardebatten blir av men bara 30 minuter i stället för planerade två timmar med start 21.15 i stället för 20.00.

ANNONS

Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter