Nyheter

Radioprofilen fick fängelse

Av: 

Linda Hjertén

NYHETER

Dömd till åtta månader: ”Jag kommer att överklaga”

I dag föll domen mot den riksbekante radiomannen.

Han döms till åtta månaders fängelse för sexuellt övergrepp mot barn.

Själv nekar han bestämt:

– På grund av målets karaktär kommer jag inte säga något annat än att jag kommer att överklaga för att få en frikännande dom, säger han.

Stockholms tingsrätt skriver i sitt domslut att det är ställt utom varje rimligt tvivel att radioprofilen gjort sig skyldig till ett sexuellt övergrepp mot offret, som är en flicka under 15 år.

De bedömer det dock inte som våldtäkt mot barn som åklagaren åtalade den rikskände profilen för.

Radioprofilen ska avtjäna åtta månader i fängelse. Någon annan påföljd än fängelse kommer inte på fråga skriver tingsrätten, trots att han sedan tidigare är ostraffad. Han ska även betala ett skadestånd på 40 000 kronor till den unga flickan.

Förnekar

Förra veckan hölls rättegången mot den rikskände radioprofilen i Stockholms tingsrätt.

På grund av brottets natur, ett sexbrott mot ett barn under 15 år, hölls så gott som hela förhandlingen bakom stängda dörrar.

När åklagare Alexandra Bopp läste upp anklagelserna mot radiostjärnan, att han den 26 mars i år genomfört en sexuell handling mot ett barn som med hänsyn till kränkningens art och omständigheterna i övrigt är jämförlig med samlag, stirrade han tomt framför sig med rödkantade ögon.

– Min klient förnekar brott och bestrider skadeståndsyrkandet, säger radioprofilens advokat Göran Grauers.

Flera vittnen var kallade förra veckans förhandling som pågick i tre timmar. Bland annat en läkare från Astrid Lindgrens barnsjukhus som undersökt barnet samt en psykolog från Barn och ungdomspsykiatrin.

Överklagar

Åklagaren åberopade även ett fyra sidor långt rättsintyg som dokumenterar barnets skador som enligt domen var i hennes underliv.

Offret själv närvarade inte personligen under rättegången.

Istället spelades ett 20 minuter långt videoförhör med målsäganden upp.

När Aftonbladet når radioprofilens advokat Göran Grauers en dryg halvtimme efter att domen meddelats har han precis talat med sin klient.

Han är fåordig men bestämd.

– Vi kommer att överklaga. Min klient är inte nöjd med domen, säger Grauers.

Radioprofilen hälsar genom sin advokat till Aftonbladet:

– På grund av målets karaktär kommer jag inte säga något annat än att jag kommer att överklaga för att få en frikännande dom.
 

Sveriges Radio

Mannen har jobbat på Sveriges Radio under många år. Nyheten om att han åtalats misstänkt för övergrepp mot barn slog ner som en bomb på arbetsplatsen.

Han har sedan dess arbetat från hemmet enligt programdirektör Björn Löfdahl.

Vad som nu kommer att ske med mannens anställning har SR inte tagit ställning till.

– Vi har ännu inte läst domen och det måste vi göra innan vi ens kan säga om vi kommer att ha några kommentarer, säger Löfdahl.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert: