Nyheter

Utförsäkringarna stoppas inte

Av: 

Anna Alexandersson

NYHETER

Kommer tas riksdagsbeslut om sjukförsäkringen – men rödgröna fick inte stöd för alla förändringskrav

Regeringen har fått massiv kritik för de hårda sjukförsäkringsreglerna.

Under kampen i utskottet i dag svängde SD som en pendel mellan alliansen och de rödgröna.

Resultatet: Utförsäkringarna kommer inte stoppas.

Regeringspartierna vill skjuta upp riksdagsbeslutet om de av oppositionen föreslagna förändringar i sjukförsäkringen men lyckades inte.

– Det här är förslag som kan öka statens utgifter med tre miljarder kronor. Då kan man inte hasta fram det på oklar grund, sa socialförsäkringsutskottets ordförande, Gunnar Axén (M), till Ekot tidigare och krävde att frågan skulle utredas vidare.

S: Det finns stöd

Efter socialförsäkringsutskottets första sammanträde på morgonen uppgav Tomas Eneroth (S), vice ordförande i utskottet, att det finns stöd för de rödgrönas förslag om förändringar i sjukförsäkringen. De rödgröna hade fått med sig (SD) på två av tre förslag till förändringar.

– Det är naturligtvis beklagligt att vi inte får möjlighet att stoppa utförsäkringarna, men den debatten kommer vi att fortsätta att ta naturligtvis, sa Tomas Eneroth (S).

Det framgår av remissvaren efter en snabbutredning av förslagen att de tillfrågade myndigheterna har invändningar. Tomas Eneroths tolkning är ändå att det i "remissopinionen finns stöd" för de rödgrönas förslag.

– Regeringskansliet står ensamt om att hävda att detta skulle kosta åtskilliga miljarder, sa Tomas Eneroth.

S, V och MP har föreslagit tre förändringar:

De så kallade nollklassade ska få tillbaka sin ersättning

Utförsäkringarna ska upphöra

Prövningen av arbetsförmågan efter 180 dagar ska ske enligt de gamla reglerna.

Sverigedemokraterna (SD) agerade återigen vågmästare, än genom att springa med oppositionen och än genom att springa med alliansen. Resultatet är att det inte kommer finnas riksdagsmajoritet för att stoppa utförsäkringarna som har upprört så många.

Tomas Eneroth väljer att se utskottsdebatten som en seger för oppositionen trots att endast två av tre förslag har tillräckligt stöd:

– Det är bra att riksdagen nu kan ta ställning och ge regeringen tydliga direktiv om att ändra i sjukförsäkringen. Vi har väntat länge nog på förändringen, sa han.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Beställ här

Publisert: