Efter morden: ledare lämnar

avMartin Ekelund

NYHETER

Polisen pressar nätverket: Trycket på dem kommer öka

Foto: jimmy wixtröm, bildbyrån OCH POLISEN
offer för våldet Eddie och Yaacoub Moussa sköts ihjäl i Södertälje i somras. Orsaken: De var bröder till X-teamledaren Dany Moussa. Efter att våldet eskalerat bland kriminella grupperingar i Södertälje väljer nu ledare i nätverket att hoppa av.

Polisens hårdsatsning i Södertälje ger resultat.

Nu uppges gudfadern Bülent Aslanoglu, 36, och andra ledarfigurer vilja lämna det kriminella Nätverket.

Bülent Aslanoglu, 36, uppges styra Södertäljenätverket. Nu vill han hoppa av gänget.

Under många år har grovt kriminella hållit Södertäljeborna i ett järngrepp. Det så kallade Södertäljenätverket har tagit över affärsverksamheter och pressat krog­ägare och andra närings­idkare på pengar.

Men efter flera uppmärksammade våldsdåd som kulminerade med dödsskjutningarna av fotbollsspelaren Eddie, 26, och hans bror Yaacoub Moussa, 40, förra sommaren har polisen hårdsatsat i Södertälje. Tillsammans med bland annat Skatteverket riktar de nu in sig på de kriminellas pengar.

– Vi måste visa att vi har förmåga att bekämpa den organiserade brottsligheten. Och återfå det goda samhällets förtroende, säger Gunnar Appelgren, chef för aktionsgruppen i Stockholm.

”Inte deras mening”

Och den ökade uppmärksamheten har redan fått effekt.

Insatta poliskällor uppger för Aftonbladet att Nätverkets utpekade överhuvud Bülent Aslanoglu, 36, har fått nog och vill kliva åt sidan. Även en släkting till honom, som enligt uppgift har fungerat som platschef i Södertälje, vill klippa banden.

– Den våldsspiral som det här har utvecklats till har nog inte varit deras mening, säger en poliskälla.

Våldet stör affärerna

Det eskalerande våldet har stört Nätverkets affärer och dragit till sig uppmärksamhet från polisen.

Gunnar Appelgren bekräftar att de har fått underrättelser om att flera högt uppsatta ledare sägs vara beredda att lämna Nätverket. Han ser det som ett kvitto på att de är på rätt väg.

– Vi är just nu i en inhämtningsfas. Sedan kommer vi gå över i en utredningsfas. Och då kommer trycket på dem att öka avsevärt, säger han.

”Utnyttjar hans namn”

Aftonbladet har varit i kontakt med en närstående släkting till Bülent Aslanoglu som hävdar att han sagt upp kontakten med Nätverket redan för flera år sedan.

– De bara utnyttjar hans namn, säger hon.