Örngök

NYHETER

Unikt fågelmöte förevigat

1 av 4
Något var på gång I går morse gav sig Conny Lundström sig ut i den 25-gradiga kylan utanför Skellefteå, i hopp om att få en glimt av ”Vindelörnen” och hans partner. 30 meter utanför gömslet landade de två fåglarna i ett träd. Efter en stund hördes ett gnyende läte. ”Eftersom att jag har sett dem para sig tidigare kände jag igen ljudet. Då förstod jag att något var på gång”.

Det gick fort.

Men fotografen Conny Lindström fick till det.

Här är hans unika bild på örnar som gökar.

Från sitt gömställe i skogen utanför Skellefteå har naturfotografen Conny Lundström har följt den drygt tolvåriga kungsörnen ”Vindelörnen” i mer än tio år.

I onsdags lyckades han med något som hans kollegor bara kan drömma om – att ta en bild på örnar under parning.

– Jag har ju sett dem para sig flera gånger tidigare, men det är inte helt lätt att få till det, bilden alltså.

Väldigt skygga fåglar

”Vindelörnen” kommer ursprungligen från Vindeln, en grannkommun till Umeå. Och trots att de aldrig har träffats öga mot öga känner Conny starka band till den stora fågeln.

– Jag kan inte visa mig för honom men efter alla dessa år känns det ändå som om vi känner varandra.

Enligt P-O Nilsson, inventeringsansvarig för kungsörnarna i Västerbotten, är Conny Lindströms foto en fin fjäder i hatten:

– De är fjällfåglar som är väldigt skygga. Vi ser dem para sig då och då men att fånga det på bild är inte så vanligt.

Allt gick väldigt snabbt

Och det gäller att vara snabb i vändningarna. Onsdagens drama började med ett gnyende läte från fåglarna. Knappt en minut senare var allt över.

– De gick lite fort. Kanske har ni någon expert på tidningen som kan hjälpa honom att hålla ut längre, säger Conny Lundström.