Nyheter

Domaren: Släpp Strauss-Kahn

Av: 

Anna Alexandersson

Olof Svensson

NYHETER

Utredare misstänker att hotellstäderskan ljuger

Tidigare IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn är släppt i väntan på rättegång.

  Hotellstäderskan anklagas för att ljuga om sexövergreppet – och åtalet hotar att kollapsa.

  Då gick kvinnans advokat till attack mot åklagaren: lögner sprids och åklagarsidan samarbetar med den misstänktes jurister. 

Åklagaren litar inte längre på hotellstäderskan, enligt New York Times. Enligt två källor som har insyn i polisutredningen har städerskan vid ett flertal tillfällen ljugit för utredarna.

Dna-bevis finns kvar

Visserligen finns det tekniska bevis som talar för städerskans historia, att de båda har haft en sexuell kontakt, men enligt källorna hyser utredarna inte någon tilltro till hennes redogörelse för omständigheterna.

– Dna-bevisen stödjer kvinnans sak, sa advokat Kenneth P Thompson och pekade på att det är klarlagt att offrets strumpor var sönderslitna och sperma fanns på väggar och golv.

Åklagaren om svagare bevis

Distriktsåklagaren Cyrus R. Vance Jr. gav överraskande en kort presskonferens, sänd i CNN, efter domarens beslut att släppa Strauss-Kahn.

– Utredningen har rest frågor om offrets trovärdighet, konstaterade Cyrus R. Vance Jr. innan han gick utan att lämna tillfälle för medieuppbådet att ställa några som helst frågor.

När det framkom att uppgifter från kvinnan inte stämde tog åklagarsidan kontakt med Strauss-Kahns jurister. De ska i torsdags ha diskuterat att avskriva brottsmisstankarna – men till pressen sa försvarsadvokat Benjamin Brafman senare att hans klient skulle inställa sig i domstolen i New York på fredagen för att försöka få villkoren för husarresten ändrad, rapporterade Sveriges Radio.

När domaren i dag på initiativ från åklagarsidan tog beslutet att släppa Strauss-Kahn tog den uppmärksammade historien alltså en ny vändning.

Kvinnans kopplas till droghandel

Enligt New York Times har det framkommit uppgifter om att hotellstäderskan har kopplingar till personer som är inblandade i droghandel, penningtvätt och annan brottslig verksamhet. En dag efter incidenten med Strauss-Kahn ringde kvinnan en man som sitter i fängelse och diskuterade fördelarna med att anklaga Strauss-Kahn för sexuella övergrepp. Mannen hon ringde ska enligt polisen ha ha fört över totalt 100 000 dollar till hotellstäderskans bankkonto under de senaste två åren.

"Det är en lögn"

– Allt som har läckts om drogaffärer och annat är en lögn, sa kvinnans advokat Kenneth P Thompson i CNN-sändningen direkt efter att domstolen släppt Strauss-Kahn.

Domaren Michael Obus satte Dominique Strauss-Kahn på fri fot, han slipper fortsatt husarrest och fotboja, får resa fritt inom USA och återfår borgenspengarna på en miljon dollar. Han släpptes mot ett löfte att han ska medverka i den fortsatta utredningen och inställa sig vid förhandlingar.

Advokat rasar om jäv

–  Jag är övertygad om att det här kan leda till att brottsmisstankarna läggs ner, sa försvarsadvokat Benjamin Brafman och hyllade åklagarens integritet och mod.

Kenneth P Thompson, som företräder hotellstäderskan, gick däremot till generalangrepp mot åklagarsidan. Han anklagade åklagarsidan för jäv och att läcka uppgifter eftersom en kvinna i åklagarens stab är gift med en jurist på Strauss-Kahns advokats sida.

Han anklagade även distriktsåklagaren för att vilja släppa en het juridisk potatis av rädsla för att förlora ännu ett högprofilerat mål istället för att agera med omsorg om offret. Han framförde också uppgifter om att hans klient hade blivit trakasserad av utredarna.

– Vi har inte gjort något annat att stödja offret, skydda hennes integritet och skydda henne, kontrade distriktsåklagare Cyrus R. Vance Jr.

Strauss-Kahn får inte passet

Strauss-Kahn greps den 14 maj misstänkt för sexuella övergrepp på hotellstäderskan. Sedan han släppts mot borgen har han befunnit sig i husarrest i avvaktan på rättegång. Han övervakades elektroniskt och av beväpnade vakter.

Domaren beslutade att behålla Strauss-Kahn pass. Brottsmisstankarna kvarstår, uppgav Michael Obus enligt CNN.

Amerikanska experter anser att kvinnans trovärdighet är fullständigt söndersmulad och att åklagaren snart kommer att lägga ner fallet.

Utvecklingen i rättsfallet väcker förhoppningar inom den franska oppositionen om att Strauss-Kahn kan återvända till det politiska livet. Han ansågs tidigare ha varit en av favoritkandidaterna till att bli Frankrikes näste president.

”Han har visionen”

Flera ledande personer i det franska Socialistpartiet öppnar för en politisk comeback.

– Alla de som har spekulerat i hans politiska försvinnande måste nu inse att han snart, hoppas jag, kan röra sig fritt och se fransoserna i ögonen, sa Jean-Marie le Guen, parlamentsledamot för Socialistpartiet, tidigare i dag.

– Hans närvaro kan bli avgörande för vår framgång i presidentvalet, sade Jack Lang, som tidigare varit en framstående minister i franska regeringar, i en tv-intervju.

– Han har kompetensen, intelligensen och visionen – det skulle innebära en rejäl skjuts framåt, sade Lang.

I dag lämnade Dominique Strauss-Kahn leende domstolen med frun vid sin sida – men han måste inställa sig i rätten den 18 juli igen.

ANNONS

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter