Pappan överklagar dom för hedersmord

Av: Anna Alexandersson

Publicerad:
Uppdaterad:
mördades med 48 hugg Pappans hat mot Jian började när hennes man krävde skilsmässa, enligt åklagaren.
Foto: privat, björn lindahl
mördades med 48 hugg Pappans hat mot Jian började när hennes man krävde skilsmässa, enligt åklagaren.

Subhi Othman, 62 mördade sin styvdotter Jian för att rädda familjens heder.

Nu överklagar han domen om 18 års fängelse och utvisning.

Han anser att det inte är humant att utvisa en gammal man efter ett långt straff.

Enligt åtalet väntade Subhi Othman på Jian i cykelförrådet, beväpnad med flera knivar.

Pappan såg mord som den enda utvägen när hans styvdotter Jian inte följde hans regler utan ville leva som en modern svensk kvinna. Hon var dessutom frånskild efter att ha anklagats för otrohet.

Jian kände sig övervakad

– Hon hade fått för sig att i Sverige får kvinnor göra som de vill. Det gick inte att få det ur hennes skalle, sa pappan upprört i rätten.

Jian hade flyttat hem till familjen i Katrineholm men kände sig allt mer övervakad. Pappan kartlade hennes liv och planerade mordet noga.

När han i höstas väntade på Jian, som hade lämnat sin tvååriga son på dagis, i trapphuset hade han en bönematta, mobiltelefon och flera knivar i sin ryggsäck.

Dömdes för hedersmord

Subhi Othman dömdes till 18 års fängelse för hedersmordet. Hovrätten fastställde senare tingsrättens dom och utvisning efter fängelsetiden.

Nu överklagar Subhi Othmans advokat och vill att Högsta domstolen tar upp fallet. Pappan erkänner att han med en mängd knivhugg tog livet av Jian, men anser att straffet är för hårt. Han kräver kortare fängelsetid och slopad utvisning.

"Han bör inte utvisas"

Subhi Othmans uppger att han inte längre har anknytning till sitt gamla hemland, hela hans familj och nästan alla hans släktingar bor numera i Sverige.

"När Othman friges kommer han att vara gammal. Att då friges ur ett svenskt fängelse och föras till Irak för att där leva sitt återstående liv är inte rimligt eller humant. Han bör därför inte utvisas", skriver advokat Bo Johansson.

Högsta domstolen är restriktiva med att meddela prövningstillstånd av lägre instansers domar. Det sker främst när avgörandet kan bli vägledande i framtida domar.

Advokat Bo Johansson anser att Högsta domstolen bör pröva saken och hänvisar i sitt yrkande till en annan dom där man anser att det finns likheter men straffpåföljden blev lägre.

Publicerad: