Räkna med regn

Av: Evalisa Wallin

Publicerad:
Uppdaterad:

... det har Marta i Havraryd gjort i 37 år

REGNREPORTER Marta Törnsjö, 79, har väderspanat i Havraryd åt SMHI sedan 1974. Och nog regnar det mycket men i går sken solen.
Foto: Foto: ANDERS ANDERSSON
REGNREPORTER Marta Törnsjö, 79, har väderspanat i Havraryd åt SMHI sedan 1974. Och nog regnar det mycket men i går sken solen.

Här och var spricker det upp – men låt dig inte luras.

Mer regn är att vänta i dag – bara Gotland kan räkna med sol.

– Det har nog blivit mer regn de senaste åren, säger Marta Törnsjö, 79, i halländska Havraryd, som fört väderbok i 37 år.

Havraryd strax utanför Halmstad är känt för sina regnoväder.

– Lågtrycken kommer ofta från sydväst och rör sig uppåt. Det mesta regnet hamnar på västkusten. Precis vid kustbandet bildas det inte så mycket skurar men en bit in i landet kommer det sydländska höglandet. När det är en landhöjning så bildas nederbörd, säger Eva Strandberg, meteorolog på SMHI.

Mycket snö i fjol

Marta Törnsjö har bott på orten i 50 år. Sedan 1974 rapporterar hon dessutom vädret är till SMHI.

– Jag går upp på sommaren klockan åtta och på vintern sju. Då går jag ut och ser hur mycket regn det kommit. Har det varit solsken och vackert skriver jag det i boken. Så ringer jag till SMHI och talar om vad jag har.

Det är inte bara regn det kommer mycket av i Havraryd. Även snön kan vara bekymmersam.

– I fjol hade vi himla mycket snö. 104 centimeter mätte jag då. Men den här vintern var det 65 centimeter som mest, säger Marta Törnsjö som sparat alla anteckningar under årens lopp.

Nog tycker hon att det blivit blötare somrar. Och enligt SMHI är mer regn att vänta i dag.

– Det är ett nederbördsområde som kommer in på förmiddagen över västkusten och inåt över landet, säger Eva Strandberg.

Här skiner solen

Bara på Gotland kan man vänta sig sol under större delen av dagen. I Norrland ger den växlande molnigheten förmodligen några solglimtar.

Mest regn väntas i Bohuslän som dessutom kan drabbas av åska.

Men när kommer solen då?

– Det är ett ganska kraftigt nederbördsområde som kommer in på måndag också men det håller sig västligt. Så på Gotland och i ostligaste Svealand kan det bli en del sol på morgonen, säger Eva Strandberg.

– Det är inget högtryck på gång och inget stabilt väder. Det är ett lågtryck som gör att det blir lite varannan-dagsväder till veckan.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN