Sensationellt vrak hittat i Östersjön

Ett svenskt dykarlag har funnit ett 1300-talsvrak på hundra meters djup i Östersjön.

Det kan vara det skepp som Valdemar Atterdag seglade med sedan han erövrat Gotland 1361.

Om det stämmer är det ett av världens äldsta bevarade vrak.

– Nackhåren reste sig på mig när jag såg bilden, säger Erik Bjurström, vrakdykare.

Det hela började med att marinarkeologen och vrakdykaren Erik Bjurström fick höra att en öländsk fiskare fastnat med sin trål i en vikingabåt på Östersjöns botten.

– Jag var skeptisk. Men när teamet skulle ut och pröva sin nya utrustning gav jag dem den aktuella positionen, berättar Erik Bjurström.

När han senare fick se sonarbilden från dykningen trodde han inte sina ögon.

– Jag såg direkt att det var ett superintressant fynd. På bilden ser man att skrovet är helt intakt och att det är ett skepp med en mast. Man ser på konstruktionen att den är byggd som en medeltida kogg och har de proportionerna. Det ligger en hög med sten bredvid, som troligen är en del av ballasten, säger han. 

Kan finnas skatter ombord

Skeppet är 28 meter långt och sju meter brett och ligger på hundra meters djup mellan Öland och Gotland. Den exakta fyndplatsen hålls för närvarande hemlig.

Om det är en 1300-talskogg så kan det vara det skepp som Valdemar Atterdag seglade med efter brandskattningen i Visby 1361.

– Finns det skatter ombord så kommer vi att hitta dem när skrovet är så intakt, säger Erik Bjurström.

Sensationellt fynd

Så snart vädret tillåter ska man gå ner med en robot och fotografera vraket och försöka fastställa att det är en kogg. 

– I så fall är det en världssensation, säger Erik Bjurström.

Dykarlaget som nu funnit 1300-talsskeppet är detsamma som nyligen också hittade ett skepp från 1500-talet utanför Gotland.

Men det finns fler intressanta vrak kvar på Östersjöns botten. Regalskeppet Svärdet som sjönk samma år som Kronan, och Vasaättens regalskepp Mars är två av dem.

– Om man skulle vilja konservera ett vrak - då ska man sänka det på Östersjöns botten öster om Öland. Det är som ett salsgolv, det är syrefattigt och det finns ingen skeppsmask. Det är idealiska förhållanden för att hitta vrak, säger han.

Kogg

...är en medeltida skeppstyp som var vanlig i Östersjön under Hansatiden. Medan de tidigare vikingaskeppen var byggda för att frakta människor var koggarna byggda för att ta stor last. Konstruktionen skiljer sig också från 1400-talsskepp på olika sätt.

Koggarna hade till exempel rundad botten men saknade köl. De var cirka 30 meter långa och hade bara en mast.

De koggar man hittills funnit daterar sig till 1380-talet. Om det nyfunna vraket i Östersjön verkligen är Atterdags skepp är det ännu äldre.

Källa: Wikipedia, Erik Bjurström, vrakdykare

Publisert: