Politiker i möten om fallet Thomas och Jennie

avAnders Munck

Foto: Foto: MARGARETA BLOOM SANDEBÄCK
FRIADE I ALLA INSTANSER Jennie och Thomas i Sandviken blev anmälda till socialen av Jennies egen syster och kastades in i en årslång mardröm. Döttrarna tvångsomhändertogs, pappan åtalades för sexuella övergrepp och mamman för medhjälp samt, i ett senare fall, för barnpornografibrott. Jennie och Thomas har friats båda gångerna och barnen har fått komma hem.

Granskningen av hur Thomas och Jennie barn omhändertogs har skapat en våg av missnöje riktat mot kommunen och politikerna i Sandviken.

I dag ska Moderaterna hålla ett krismöte där de diskuterar fallet.

Även Socialdemokraterna ska ta upp fallet på ett VU-möte i dag.

– Det som har hänt är inte acceptabelt, säger oppositionsrådet Riita-Liisa Björk (M).

Det var i onsdags som Uppdrag Granskning tog upp fallet med Thomas och Jennie. Socialen tog deras döttrar, tre och sex år gamla — trots att misstankarna bara kom från en enda person och ett telefonsamtal.

De friades helt i alla instanser, men det dröjde 68 dagar innan de fick tillbaka barnen.

Politiker mordhotade

Programmet rörde upp enormt med känslor. Enligt Åke Söderman, ordförande i Socialdemokraternas arbetarkommun i Sandviken, har flera av hans partimedlemmar mordhotats.

– Vi måste titta på hur vi som parti ska gå vidare. Bland annat därför ska vi diskutera fallet på vårt VU-möte i dag, säger han till Aftonbladet.

”Kan inte låta det passera”

Även Moderaterna ska ha ett möte i dag med anledning av Thomas och Jennies öde.

– Mot bakgrund av de friande domarna är det viktigt att vi diskuterar frågan med stor seriositet och ödmjukhet. Vi kan inte bara låta detta passera, säger Riita-Liisa Björk (M), oppositionsråd i Sandvikens kommun.

Hur ser ni på det som skett? Borde kommunen agerat annorlunda?

– Det fattades olyckliga beslut, men det var för att skydda barnen. Någon gång går det inte vägen. Vi vill titta närmare på vad som hänt och om något kan göras annorlunda med hänsyn till lagen, säger hon.

”Inte acceptabelt”

Renate Almén, S, ordförande i Socialnämnden har ännu inte bett om ursäkt å kommunens vägnar för det som skett.

– Jag kan bara konstatera att det som hänt inte är acceptabelt, säger Riita-Liisa Björk.