CIA:s sajt hackad

avLisa Röstlund

Säkerhetens högborg har uppenbarligen sprickor.

I går attackerade en grupp hackare CIA:s datasystem.

Hackarna vill visa att internet inte går att lita på.

Ett felmeddelande var det som mötte dem som försökte surfa in på den amerikanska underrättelsetjänsten CIA:s hemsida i går, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Twittrade om intrånget

Problemen uppstod på kvällen. Hackargruppen Lulz Security twittrade ett kryptiskt meddelande: "Tango down - CIA.gov for the lulz" och tog därmed på sig orsakerna till de tekniska problemen.

Dataintrånget tycks ha haft CIA:s officiella hemsida som mål, och enligt en av myndighetens talespersoner påverkas inte CIA:s verksamhet och det finns inga hemligstämplade uppgifter att komma åt därifrån.

Ännu är det dock inte helt fastställt om attacken bestod av ett intrång eller av en så kallad "Ddose" - en överbelastningsattack som kommer av extremt stor trafik.

Även senaten hackades

Tidigt i morse hade sajten inte längre några problem.

Lulz Security har tidigare tagit på sig ansvaret för att ha hackat sig in på Sony och Nintendo, och även den amerikanska tv-bolaget PBS, efter att de sänt en dokumentär som sågs vara kritisk mot Wikileaks grundare Julian Assange.

Attacken mot senaten är ett intrång som bevisats av att Lulz Security publicerat uppgifter inifrån servern som bevis.

"Bara på skoj"

I måndags tog sig hackarna in i en av den amerikanska senatens servrar. Även det intrånget hade den publika sajten som mål. Enligt ett uttalande från hackarna genomfördes aktionen "bara på skoj" för att hjälpa regeringen "fixa sina problem".

Datasäkerhet är just nu högt prioriterat av regeringar och företag över hela världen just nu. Lulz Security uppgav att de velat lägga senaten till sin prestigefulla lista av lyckade hackningar, för att tydliggöra ironin - att inget är säkert.