Oväder drar in över landet

avBenjamin Ekroth

Norge stålsätter sig inför adventsstormen, höstens kraftigaste storm, i slutet av veckan.

Fullt så besvärligt blir det inte i Sverige – men snö, regn och blåst kommer ändå att ställa till det.

–  Det kommer att vara ­lite stökigt, säger Martin Hedberg, meteorolog på SWC.

Passa på att njut av det ­fina vädret just nu. Slutet av veckan bjuder på ett djupt lågtryck med regn, snö och kraftig blåst, enligt SMHI. Det kommer att göra det halt och besvärligt på ­vägarna i Svealand och Norrland. Norska VG ­varnar för höstens kraftigaste storm mot torsdag.

–  Det kan också ge vindar av orkanstyrka, säger meteorologen Cecilie Villanger till VG.

Värst i Norge

Fullt så dramatiskt blir det inte hos oss.

–  Norrmännen tar den värsta smällen, säger ­Martin Hedberg, meteorolog på SWC.

Innan lågtrycket drar in över Sverige kommer ett ­nederbördsområde. I övermorgon drar det in över södra och mellersta Sverige.

I Götaland handlar det om regn. Från Svealand och norrut kommer neder­börden som snö. Under dygnet kommer det att gå från ­minusgrader och snöfall till plusgrader och regn. Innan marken har värmts upp blir det halt på de kalla väg­banorna.

–  Torsdagsdygnet ser ­stökigt ut i Svealand och södra Norrland. Det kan bli dramatik och besvärligt i trafiken, säger Martin Hedberg.

Problemen ser ut att bli störst i norra Götaland och i Svealand. Under natten mot fredag flyttar sig mildluften norrut. Där lär det ställa till med samma halkproblem i trafiken och på gångbanorna, menar Martin Hedberg.

”Berör hela landet”

Det riktiga lågtrycket, som först slår hårt mot ­Norge, når oss först sent på ­fredag eller natten mot lördag. Enligt SMHI kommer busvädret att beröra hela landet med nederbörd och hårda vindar. I Norrland blir snöfallet ymnigt.

–  Det sveper in över ­södra Sverige. Återigen är det regn i Götaland och snö från Svealand och ­norrut, säger Martin ­Hedberg.

På lördag fortsätter lågtrycket att ställa till det.

–  Det är trafikproblem i Götaland och södra Norrland i samband med snöfall och snöblandat regn.

Lågtrycket försvagas ­under helgen, enligt SMHI. Men det ostadiga läget ­består, eftersom kall luft strömmar ner över landet.

ARTIKELN HANDLAR OM

SMHI

Väder

Trafik

Vintertid