Vinster i välfärden splittrar S

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Ylva Johansson: Jag håller inte med Stefan Löfven

Vinsterna i välfärden splittrar socialdemokratin.

Nu får Stefan Löfven mothugg från ex-ministern Ylva Johansson (S).

– Jag vill att han tydligt tar ställning för att vinsterna ska stanna i verksamheten, säger hon.

Frågan om vinst i välfärden blottar en djup spricka i socialdemokratin. På ena sidan - de som vill förbjuda vinster och kräver att varje skattekrona stannar i välfärden.

På andra sidan - de som menar att ett nej till privata vinster eliminerar valfriheten i välfärden.

Avfärdar snabba cash

Enligt Stefan Löfven är det omöjligt att förbjuda vinster.

– Det låter sig inte göras, sa han i partiledardebatten i våras.

Nu tar toppsossen Ylva Johansson bladet från munnen.

– Jag håller inte riktigt med Stefan om att det inte går. Det är självklart ingen lätt sak men jag anser att vi behöver ha en reglering som säkerställer att pengarna återinvesteras, säger hon till Aftonbladet.

– Man ska inte kunna göra några snabba cash på välfärden.

Det innebär ett vinstförbud?

– Ja, det gör det. Vinstintresse får inte vara drivkraften.

Kräver utredning

På LO-kongressen i våras klubbades en non-profitprincip inom vård, skola och omsorg. Den liknar det som Ylva Johansson efterlyser.

– Jag tror inte att partiet och LO står så långt ifrån varandra.

Ylva Johansson föreslår nu att företag i välfärdssektorn blir så kallade SVB-bolag. De får bara ta ut en summa som liknar bankränta på insatta pengar.

Exakt hur regelförändringen ska gå till kräver, enligt Johansson, en utredning där representanter från näringslivet ska ingå.

– De som har investerat pengar måste ju få en viss avkastning, precis som om de satt pengarna på ett bankkonto.

Ylva Johansson tror inte alls, som vinstförespråkarna, att privata företag kommer försvinna eller valfriheten i välfärden minska.

– Jag tror att det finns många som är intresserade av att vara aktörer i alla fall.

Hon hänvisar till stopplagen för akutsjukhus som S-regeringen införde 2005. Den innehöll bland annat ett förbud mot att ta ut vinster.

– Då skrev Capio ett avtal med landstinget i Stockholm om att man skulle återinvestera vinsten. Det var väldigt odramatiskt.

Räcker nu

Ylva Johansson ledde, tillsammans med Stefan Löfven, välfärdsrådslaget inför S-kongressen 2009. Då beslutades att höja kvalitetskraven så att oskäliga vinstuttag blev omöjliga.

I dag tror inte Ylva Johansson att det räcker.

– Det finns ingen kvalitetsnivå i där vi kan säga att vi nöjer oss. Barnen kan alltid lära sig lite mer i skolan, den gamla kan alltid få mer tid och barngrupperna kan alltid bli mindre.

Socialdemokraterna har kongress i april nästa år. Stefan Löfven har tillsatt en referensgrupp som ska hjälpa partisekreterare Carin Jämtin vaska fram den nya vinstpolitiken. Senare i höst presenteras deras slutsatser.

Publicerad: