Breivikimitatör gripen i Tjeckien

1 av 4 | Foto: 29-åringen dömdes till fängelse förra året efter att ha sprängt detta skjul utanför Ostrava.
NYHETER

En 29-årig man som misstänkts för att ha planerat attacker liknande Anders Behring Breiviks greps i Ostrava i Tjeckien i veckan.

En automatkarbin, en revolver, sprängämnen, ammunition och en polisuniform hittades i mannens lägenhet.

Enligt uppgifter till engelska BBC ska den 29-årige mannen även ha använt sig av namnet Breivik som alias i en mejlkorrespondens.

Tips ledde till gripande

Den tjeckiska polisen genomförde en husrannsakan i mannens lägenhet redan den 10 augusti men har inte offentliggjort uppgifterna förrän nu.

Rob Cameron, BBC:s reporter i Prag, uppger att polisen i Ostrava fick ett tips innan beslutet om husrannsakan togs och mannen greps. Tipset gjorde gällande att 29-åringen planerade att detonera en stor hemmagjord bomb, tillverkad av en militär bomb från ett flygplan.

Byggnaden evakuerades

Under polisens razzia mot mannens lägenhet evakuerades åttio personer som bor i samma område. Evakueringen skedde för att polisen befarade att mannen hade bombfällor och sprängämnen i lägenheten. Hela byggnaden blev genomsökt av hundar och av polisens bombgrupp, uppger VG.

Fjärrutlösare

Mannen bar på en fungerande fjärrutlösare till en bomb när han greps, enligt uppgifter till BBC.

På en efterföljande presskonferens uppgav den tjeckiska polisen att de inte vet vad som var mannens tilltänkta mål, men de berättade att alla sprängmedel och vapen som hittades var skarpa och funktionella.

Enligt den tjeckiska tidningen Lidovky.cz har 29-åringen tidigare suttit i fängelse efter att ha blivit dömd för ett sprängattentat i juli 2010. Då sprängde han ett pumphus i närheten av motorvägen utanför Ostrava. Inga personer blev skadade vid den explosionen.