Konkurrensverket vill ha svar om julfest

Foto: Konkurrensverket kräver svar om Annie Lööfs lyxfest – som kostade över 600 000 kronor.
NYHETER

Annie Lööfs och Näringsdepartementets julfest gick loss på över 600 000 kronor.

Men det gjordes aldrig någon upphandling.

Nu vill Konkurrensverket veta varför.

Aftonbladet kunde avslöja att de anställda åkte båt, åt julbord och underhölls för 616 473 kronor inklusive moms på departementets julfest den 8 december i fjol.

Bokfördes som seminarium

En kostnad på 2 140 kronor för var och en av de 288 personer som kom. Utöver det hölls tre föreläsningar under eftermiddagen som tillsammans gick på drygt 50 000 kronor.

Men trots att föresläsningarna bara pågick i fyra timmar samtidigt som julfesten varade i över sju, bokfördes festen som seminarium och departementet slapp betala drygt 120 000 kronor i moms.

Konkurrensverket ser över

Efter avslöjandet KU-anmäldes regeringen av riksdagsmannen Leif Pagrotsky (S), som vill att riksdagens konstitutionsutskott granskar hur regeringskansliet hanterat offentliga handlingar.

Nu ska också Konkurrensverket titta närmare på den glitter- och glamourkantade julfesten.

Verket vill veta hur centerledaren Annie Lööfs departement tänkte när de skrev kontrakt om festen utan att göra någon upphandling, uppger Sveriges radio P4 Jönköping.

Vill se kopior på avtal

"Konkurrensverket har inte kunnat notera att Regeringskansliets ingående av avtal rörande Näringsdepartementets personaldag och julfest har föregåtts av annonsering enligt LOU (Lagen om offentlig upphandling)", skriver Konkurrensverket i en skrivelse till regeringskansliet.

Verket vill också se kopior på alla avtal kring julfesten.