Islamister: Vi vann valet

Av: Fredrik Palmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:
Mohammed Morsi, i mitten, talesman för Muslimska brödraskapet i Egypten.
Foto: Mohammed Abou Zaid/ap
Mohammed Morsi, i mitten, talesman för Muslimska brödraskapet i Egypten.

Muslimska brödraskapet hävdar att deras kandidat, Mohammed Morsi, vann söndagens presidentval i Egypten med 52,5 procent av rösterna. Men ännu finns inget officiella valresultat.

Tidigt måndag morgon höll Morsi en presskonferens där han lovade nya lagar och att han ska jobba för hela Egyptens bästa. Han sträckte även ut en hand till kopterna, den stora kristna minoriteten, och sa att alla skulle bli en del av ”hans familj”, skriver Al-Jazeera.

På andra plats kom förre presidenten Hosni Mubaraks siste premiärminister Ahmed Shafiq.

Det mäktiga militärrådet har tagit ett hårdare grepp om makten i Egypten. Inför valet har generalerna upplöst parlamentet och infört undantagstillstånd. Militären har utropat sig själv till lagstiftare och tagit kontroll över budgeten. Dessutom kräver de att få bestämma vem som skriver den nya konstitutionen i landet.

Men Muslimska brödraskapet utmanade tidigt på måndag morgon den mäktiga militären efter valvinsten, skriver nyhetsbyrån AP. Islamisterna underkänner upplösningen av parlamentet och militärens rätt att lägga sig i vem som skriver konstitutionen.

Publicerad: