Paraguays president inför rätta

Publicerad:

NYHETER

Paraguays president Fernando Lugo avsattes hastigt sedan landets kongress beslutat att ställa honom inför riksrätt. Presidenten själv kallar det hela en kupp men ska ändå ha accepterat avskedandet.

Paraguays president Fernando Lugo.
Paraguays president Fernando Lugo.

Nationalkongressen väckte riksrättsåtal mot Lugo i torsdags, på grund av att 17 personer dödades vid en avhysning av jordlösa bönder i förra veckan.

Presidentens motståndare kontrollerar Nationalkongressens båda kamrar. I torsdags röstade underhuset med siffrorna 76–1 för riksrätt och i senaten stödde endast fem av representanterna Lugo.

Expresident Lugo, som ersätts av vice-presidenten och motståndaren Fredrico Franco kallade åtalet likvärdigt med en kupp.

President Lugo hade begärt att landets högsta domstol förklarar riksrättsförfarandet grundlagsvidrigt och andra latinamerikanska länder har hotat med sanktioner om inte presidenten får en chans att försvara sig.

Enligt Lugos advokat innebär det hastiga agerandet att rättsprocessen åsidosätts. Advokaten säger att lagen ger en åtalad rätt till 18 dagar för att förbereda sitt försvar.

Omkring 3 000 demonstranter samlades utanför kongressbyggnaden i Asunción för att visa sitt stöd för presidenten.

När den före detta biskopen Lugo valdes till president 2008 bröts det konservativa Coloradopartiets mer än halvsekellånga maktmonopol i Paraguay.

En jordreform var ett viktigt vallöfte från Lugo, som hade stöd inte minst bland landets fattiga. Men reformarbetet har gått trögt, bland annat på grund av svåra konflikter mellan jordlösa bönder och markägare.

Lugo har också haft svårt att driva sin politik utan stöd i nationalkongressen.

Riksrättsåtalet hävdar att Lugo misskött sitt uppdrag vid förra veckans avhysning.

TT

Publicerad: