Här attackeras Jan Björklund

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Säpo fick ingripa när aggressiv kvinna dök upp

SLOG TRE SLAG Säpovakterna fick gå emellan när den kvinnliga bosättaren dök upp under rundvandringen i Hebron.
Foto: MARIA KABATANYA
SLOG TRE SLAG Säpovakterna fick gå emellan när den kvinnliga bosättaren dök upp under rundvandringen i Hebron.

Här går kvinnan till attack mot Jan Björklund (FP).

Med flera slag anföll den mycket aggressiva bosättaren Sveriges utbildningsminister under hans besök på Västbanken.

– Det var en obehaglig ­situation, säger Jan Björklund till Aftonbladet.

”Det var en obehaglig situation”, säger Jan Björklund till Aftonbladet.

Jan Björklund, utbildningsminister och vice statsminister, är just nu på ett ­officiellt besök i Israel och Palestina. I går tvingades den svenska delegationen fly under en rundvandring vid de israeliska bosättningarna i Hebron på Västbanken.

’Handgemäng uppstod’

– En mycket aggressiv bosättare försökte angripa Jan Björklund. Hans livvakter från Säpo fick gå emellan, det uppstod handgemäng, säger Björklunds presschef Anders Andrén.

Jan Björklund beskriver hur kvinnan plötsligt var väldigt nära och väldigt aggressiv.

– Det var en obehaglig ­situation, men svenska säkerhetspolisen ingrep snabbt och resolut, säger Jan Björklund till Aftonbladet.

Maria Kabatanya är på plats i Hebron som observatör för Sveriges kristna råd och blev vittne:

– Hon träffade Säpovakten i stället för Jan Björklund och hon slog tre slag innan hon föll till marken. Där fortsatte hon att skrika.

– Militären jag pratade med sa att hon var arg för att det fanns en palestinier i sällskapet och de gick på en gata där det är förbjudet, säger Maria.

Var inte säkert

Enligt Anders Andrén fick ingen ”allvarliga skador” i bråket. Men den israeliska militären beslutade att avbryta besöket.

– Bosättarna var aggressiva så det fick militären att anse att det inte var säkert, säger Anders Andrén.

Gruppen lämnade snabbt området.

– Det är alltid otrevligt med en så våldsam situation som man inte kan kontrollera. Det var en skakande upplevelse, säger Anders Andrén.

Utbildningsministern var i Hebron med organisationen Temporary international presence in Hebron (TIPH).

TIPH är på plats för att rapportera och observera ”överträdelser av de avtal Israel och den palestinska myndigheten ingått om ­situationen i Hebron”.

Efter attacken och det avbrutna besöket fortsatte dagen som planerat. I dag är Jan Björklunds schema oförändrat.

– Han ska träffa den palestinska presidenten Mahmoud Abbas, säger Anders Andrén.

Under resan till Israel och Palestina har Björklund redan träffat Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och gjort studiebesök på universitet och forskningsinstitutioner.

Detta har hänt

Tidigare attacker mot politiker

Juni 2011: Svenska politiker attackerades med tårgas i staden Diyabakir i Turkiet i samband med det turkiska valet. Evin Cetin (S) och Hans Linde (V) stod i en folkmassa när turkisk polis grep in mot det politiska mötet, enligt ­Göteborgs-Posten.

15 september 2010: Riksdagsledamoten Fredrick ­Federley (C) attackerades av flera män när han var på väg hem vid sextiden på kvällen. Federley blev brutalt misshandlad och fick näsbenet knäckt i attacken.

20 juli 2008: En psykiskt sjuk man, beväpnad med kniv, brottades ner av polis när han försökte attackera Mona ­Sahlin i hennes hem i Nacka.

Israel/Palestina

1948 utropades staten Israel och tog en stor del av dåvarande Palestina. Sedan dess har Israel-Palestinakonflikten pågått. Tusentals israeliska bosättare har till exempel tagit palestinsk mark i besittning. I Hebron finns säkerhetszoner runt de israeliska bosättningarna som skyddas av militär. Vissa områden får inte beträdas av palestinier. ­Bosättningarna har skapat stora konflikter mellan israeler och palestinier.

Källor: NE, TT

Publicerad: