Väder

Våren kommer – i rasande takt

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Se hit alla vintertrötta! Mars, april och maj blir varmare än normalt

Blomstrande tider  Körsbärsblomningen kanske inte dröjer så länge. Nu släpper vintern äntligen greppet om Sverige. Foto: Ulf Höjer
Blomstrande tider Körsbärsblomningen kanske inte dröjer så länge. Nu släpper vintern äntligen greppet om Sverige. Foto: Ulf Höjer

Våren blir ovanligt varm – och den kommer med rasande fart.

Enligt en amerikansk ­superprognos väntas mars, april och maj bjuda på höga temperaturer i Sverige.

Västsverige kan räkna med vår redan i morgon.

Vintern släpper greppet om Sverige. I dag kan vara den sista riktigt kyliga dagen. Sedan gör våren entré.

Skåne, Blekinge, Öland och Gotland kan redan skryta med den meterologiska definitionen vår, en dygnsmedeltemperatur över nollstrecket sju dagar i rad. Efter dagens köldknäpp är det Västsveriges tur att glädjas. Tisdag och onsdag bjuder på temperaturer runt tio grader.

– Uddevalla kommer nog få vår på tisdag. Även om det blir lite svalare till nästa helg kommer stora delar av Västra ­Götaland ha vårvärme i veckan. Det är ungefär två veckor tidigare än det brukar vara ­enligt statistiken, säger ­Martin Hedberg, meteorolog på klart.se.

Kastar in handduken

Nästa helg kommer ett mindre bakslag med kyligare vindar. Sedan väntas vintern kasta in handduken i stora ­delar av landet.

– De närmaste två, tre veckorna avancerar våren norrut. Först ut blir Närke, Sörmland och Stockholmsområdet, ­säger Martin Hedberg.

Vintertrötta kan med andra ord glädjas över att våren kommer snabbt – flera veckor tidigare än den brukar.

Nästa glada nyhet är att ­våren väntas bli varmare än normalt.

De klassiska vårmånaderna mars, april och maj bjuder på högre temperaturer än vi är vana vid, enligt det amerikanska väderinstitutet WSI. Institutet har gjort en långtidsprognos för hela världen. Här finns inget hotande högtryck som kan pumpa in kall luft över Sverige.

Resultatet: varmare i Norden och kallare i södra Europa.

Brukar ha rätt

WSI brukar, enligt meteorologen Martin Hedberg, dessutom ha rätt.

– De är speciellt bra på att bedöma trender, om det blir varmare eller kallare än normalt. Det är mer sannolikt att det blir en mild vår än en kall, säger Martin Hedberg.

Temperaturer över det normala

Enligt WSI:s säsongsprognos kommer mars, april och maj bjuda på varmare väder än normalt. ­Vinterns extremkyla förklaras med det massiva ryska högtrycket som matade in kall luft över Sverige. Ett sådant högtryck kan även ge kyligare väder under vårmånaderna. Men det kommer vi förmodligen att slippa.

– Det finns inget som tyder på att blockerande högtryck kommer in. För vårsäsongen innebär det generellt temperaturer över det normala i de norra regionerna och under det normala i söder, säger WSI:s chefs- meteorolog Todd Crawford enligt WSI:s hemsida.

Då vet du att det äntligen är vår

Våren kommer när dygnsmedeltemperaturen ligger över nollan upp till tio plusgrader och är stigande sju dagar i rad. Men den kan enligt den meteorologiska definitionen aldrig komma före den 15 februari – då råder högvinter i sydligaste Sverige.

I kalendarisk mening råder vår mellan mars, april och maj. ­Oftast når våren Malmö i ­slutet av februari, Stockholm i mitten av mars, Östersund i april och Kiruna i maj.

Sommar är det när dygnsmedeltemperaturen stannar över tio plusgrader. När det inträffar fem dagar i följd räknas det som att sommaren började den första av dessa dagar.

I Norrlands fjälltrakter kan det dröja ända till midsommarafton annars brukar det vara maj som gäller. Enligt kalendern är det sommar mellan juni, juli och augusti.

Källa: SMHI

ANNONS EXTERN LÄNK

Klart.se

Klart.se

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Väder